Gündem

“Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde” çıkartmasını tasarlayan Mahir Akkoyun serbest bırakıldı

07 Nisan 2023 07:44

Seçimlerin arifesinde marketlerde ürünlerin üzerine yapıştırılmaya başlanan, “Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde" çıkartmalarını hazırlayan ve gözaltına alınan görsel iletişim tasarımcısı Mahir Akkoyun, serbest bırakıldı.  

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli genel seçimlerine sayılı günler kala, halkın sıcak gündemi hâlâ geçim sıkıntısı. Hızla eriyen alım gücü ve yetişilemeyen fiyatlara tepkiler farklı şekillerde dile getiriliyor. Bunlardan biri de market raflarına yansıyan bir kampanya oldu. “Gençlik Devirecek” hareketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının olduğu çıkartmalar hazırlayarak marketlerde farklı ürünlerin üzerine yapıştırdı. Etiketlerin üzerinde, “Bu ürün pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde” ve “Bu ürün bizim yüzümüzden pahalı” yazıldı.

Market raflarında hızla yayılan o etiketleri hazırladığını belirten Akkoyun, bugün sabah saatlerinde sosyal medya hesabı Twitter'dan gözaltına alındığını duyurdu. Akkoyun, İzmir Konak Güvenlik Şube’ye götürüldüğünü ifade etti.

Adliyeye sevk edildi

Çağdaş Hukukçular Derneği, Akkoyun’un adliyeye sevk edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Pahalılığa dikkat çekmek amacı ile tasarladığı stickerlarla sosyal medyada gündem olan @mahirgra cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla adliyeye sevk ediliyor. Tüm meslektaşlarımızı ve kamuoyunu  İzmir Adliyesinde Mahir'in yanında olmaya çağırıyoruz” denildi.

Avukatından açıklama

ANKA'ya konuşan Akkoyun’un avukatı Berfin Kaya, “Gözaltına alınma sebebi Twitter’da paylaşmış olduğu tasarımlar, bu tasarımlara ilişkin Cumhurbaşkanına hakaretten şu anda gözaltında” dedi. 

Kaya, şunları söyledi:

“Mahir bu sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı, gözaltına alınma sebebi Twitter’da paylaşmış olduğu tasarımlar, bu tasarımlara ilişkin Cumhurbaşkanına hakaretten şu anda gözaltında. Savcı mevcutlu istediği için adliyeye geçecek. Mahir’in paylaşımlarında herhangi bir suç yok, Cumhurbaşkanına hakaret suçu oluşmamış durumda ama yine de Mahir şu an gözaltında, birçok kurumdan da insan destek olmaya geldi Mahir’in yanındayız.”

Akkoyun'un ifadesi ortaya çıktı 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin fotoğraflarının üzerinde yer aldığı, “Bu ürün size pahalı mı geldi? Erdoğan sayesinde” yazılı etiketlerini tasarlayıp sosyal medya hesaplarından paylaşan grafiker Mahir Akkoyun’un savcılıktaki ifadesi ortaya çıktı. Akkoyun’un, “Ben bu tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur” ifadesini verdiği öğrenildi.

Mahir Akkoyun, bu sabah ailesi ile birlikte İzmir’de yaşadığı evinin önünde gözaltına alındı. Akkoyun, Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan Mahir Akkoyun, Bostanlı’daki bölge Adliyesine getirildi.

"Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur"

Akkoyun’un cumhuriyet savcısına verdiği ifadede, “Akkoyun’un, “Ben bu tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur” dediği öğrenildi. Grafiker Mahir Akkoyun’un savcılık ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:

“Ben grafik tasarımcı olduğumdan siyasi gündem olan bana göstermiş olduğunuz Twitter hesabımda paylaştığım etiketleri tasarladım. Sadece ben Twitter adresimde paylaştım, bu etiketlerin dökümünü ve marketlerde yapıştırma işlemini ben yapmadım bunu kimin yaptığı hakkında herhangi bir bilgim yok. Ben bu tasarımları siyasi gündeme ilişkin düşüncelerimi beyan etmek amacıyla paylaşımda bulundum. Herhangi bir hakaret etme kastım yoktur. Hazırladığım görselleri kullanmak için pek çok kişi mesaj gönderiyordu bunlara cevap vermek zaman aldığından genel bir açıklama olarak twiti paylaştım. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Yakalama kararı hukuka aykırı olup işleme itiraz etmekteyim.”

Akkoyun’un tasarlayıp, Twitter hesabında paylaştığı bazı içerikler şöyle:

“AKP, 'Türkiye Yüzyılı' sloganıyla seçimlere hazırlanıyor. Ben de hazırladığım şu görsellerle katkı sunayım.

Alınmayan önlemler, ihmaller, yetersiz yardımlar, enkaz altında can veren on binlerce insan, isimsiz ve numaralı toplu mezarlar. Türkiye'nin yüzyılı başlıyor.

Türkiye'nin bazı yerlerinde kilosu 30 lirayı aşan soğan. İşte Türkiye'nin AKP'li yüzyılı.

Türkiye'nin yüzyılı: 100 metreyi aşan ucuz et kuyrukları.

Türkiye'nin yüzyılı: Geçim sıkıntısı nedeniyle sokak ortasında bedenini ateşe verip intihar eden yoksullar.

Türkiye'nin yüzyılı: Neredeyse her ilde görünen ve metrelerce uzayıp giden sıvı yağ kuyrukları.

Türkiye'nin yüzyılı: 2 yıl önce Kastamonu Bozkurt ve Batı Karadeniz'in bir bölümünde yaşanan sel faciasında en az 97 yurttaş hayatını kaybetmişti. Dere yatağına verilen yapılaşma izinleri, ihmaller ve rant facianın özeti.

Türkiye'nin yüzyılı: Pandemi döneminde işe gitme haricinde kendi yurttaşlarına (emekçilere) sokağa çıkmayı, maskesiz dolaşmayı ve hatta denize girmeyi bile yasaklayanlar, turistlerin ve zenginlerin dilediğince gezip eğlenebilmesini sağladılar.

Türkiye'nin yüzyılı: 5 yıl önce ihmaller nedeniyle Çorlu'da tren faciası yaşandı. Aralarında çocukların da olduğu 25 yurttaş hayatını kaybetti. Bir kişi bile istifa etmedi.

Türkiye'nin yüzyılı: Turistler 'korkmasın' diye kendi vatandaşına, emekçisine 'eğlenmene bak, ben aşılıyım' yazılı maske taktırıp bir de bunun utanmadan reklamını yaptılar.

Türkiye'nin yüzyılı: Milyonlarca insanı 'askıda ekmeğe' muhtaç ettiler.

Türkiye'nin yüzyılı: Milyonlarca insan için kırmızı et tüketmek lüks haline geldi.”