Dünya

"Bu ABD'ye yazılmış bir fidye mektubudur": ABD Temsilciler Meclisi, aşırı sağa verilen tavizleri kabul ederek göreve başladı

10 Ocak 2023 07:30

T24 Dış Haberler

ABD'ni yasama organı Kongre'nin alt meclisi Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi çoğunluk, aşırı sağa, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy üzerinden daha fazla güç verecek iç kurallar paketini kabul etti. 

Meclis için kurallar, 220'ye 213 oyla kabul edildi. 212 Demokrat'ın tamamı karşı oy kullanırken, sadece bir Cumhuriyetçi hayır oyu verdi. Demokratlar, Cumhuriyetçi Parti'nin sağ kanadına çok fazla taviz verildiğini ifade etti. 

Paket, aynı zamanda 15. denemesinde Temsilciler Meclisi Başkanı seçilebilen McCarthy'nin partiyi bir Cumhuriyetçi Parti'yi bir arada tutup tutamayacağını görmek için bir sınav oldu. 

McCarthy'nin başkan seçilebilmek için aşırı sağcılara verdiği tavizler, bu pakette yer aldı. Oylanan yeni Temsilciler Meclisi kuralları doğrultusunda tek bir üye bile meclis başkanının görevden alınması için oylama başlatabilecek. Öte yandan 2 yıllık düzenleme kapsamında federal harcamalara da kısıtlama getirilecek. Bu, McCarthy'nin ABD Başkanı Joe Biden'la yapacağı bütçe görüşmelerinde seçeneklerini sınırlandırabilir. 

Demokratlar, pakete tepki gösterdiğini ve "Trump destekçisi aşırıcıların" işine geleceğini; ayarlamaların işçinin yerine zengin şirketlerin yanında durduğunu, Kongre etiğini baltaladığını ve kürtaja daha çok kısıtlama getirilmesine sebep olabileceğini ifade etti.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Jim McGovern, "Bu kuralların amacı yönetmek değil. Bu aşırı sağdan ABD'ye gönderilmiş bir fidye mektubudur" değerlendirmesinde bulundu.

McCarthy, geçen hafta günler boyunca aşırı sağın engellemesiyle başkan seçilememiş, Temsilciler Meclisi felç olmuştu. McCarthy, ancak verdiği tavizlerin ardından 15. denemesinde başkan olabildi.