Dünya

Brüksel'den açık mesaj: AB, 2030'a kadar yeni üye kabul etmeye hazır olmalı

29 Ağustos 2023 11:23

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin "güvenilir" kalmak istiyorsa 2030'a kadar genişlemesi gerektiğini ifade etti.

Slovenya'daki Bled Stratejik Forumu'nda konuşan Michel, "AB'nin bir sonraki stratejik ajandasını hazırlarken kendimize açık bir hedef belirlemeliyiz. Tüm tarafların 2030 itibariyle genişlemeye hazır olması lazım" dedi. Forumun katılımcıları arasında tümü AB aday ülkeleri olan Arnavutluk, Bosna Hersek, Moldova, Karadağ ve Kuzey Makedonya da bulunuyordu.

Michel, "Bu iddialı bir hedef, ama buna ihtiyaç var. Ciddi olduğumuzu gösteriyor" dedi.

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini başlatmasından sonra AB; Ukrayna, Moldova ve Bosna Hersek'e adaylık statüsü verdi. İşgalden sonra AB, Batı Balkanlar ve Doğu Avrupa'daki adaylarıyla müzakere görüşmelerini de yoğunlaştırdı. 

"Genişleme artık bir hayal değil. İlerleme zamanı geldi. Hala yapılacak çok iş var. Zor olacak, kompleks olacak olacak ve gelecekteki üyelerimiz için bu süreç biraz sancılı geçecek. Ancak açık olalım, biz güvenilir olmak istiyorsak zamanlamadan söz etmeliyiz" diyen Michel, 2030'a işaret etti.

AB'nin en eski aday ülkesi olan Türkiye ile Brüksel arasındaki müzakereler, mevcut olarak dondurulmuş durumda.