Dünya

Brüksel'de Ermenistan-Azerbaycan görüşmesi başladı; toplantının "yapıcı" geçtiği vurgulandı

26 Eylül 2023 20:43

Ermenistan, Azerbaycan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Fransa ve Almanya temsilcilerinin katıldığı beşli toplantı bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapıldı.

Reuters'ın haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı, toplantının 'oldukça yapıcı' geçtiğini söyledi. Danışman, Azerbaycan-Ermenistan normalleşme sürecini ilerletme şansının mevcut durumda daha iyi olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin AB'den yapılan ilk açıklamada ise, AB temsilcisinin görüşme sırasında 'şeffaflık ve insani yardıma erişimin yanı sıra Bakü'nün Karabağ'daki Ermenilerle ilgili vizyonu konusunda daha fazla bilgiye duyulan ihtiyacı vurguladığı' belirtildi.

AB'den yapılan açıklamada, Azerbaycan'dan Karabağ'daki Ermeni halkın geleceğine ilişkin vizyonuyla ilgili daha fazla detay talep edildiği bilgisi paylaşıldı.

TIKLAYIN - Bakü ve Erivan temsilcileri, Dağlık Karabağ operasyonunun ardından ilk kez bugün Brüksel'de bir araya gelecek

TIKLAYIN | Karabağ Ermenilerinin temsilcileri ile Azerbaycanlı yetkililer, Yevlah'ta görüştü

Ne olmuştu?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 26 Eylül'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan'ın katılımıyla bir görüşme yapılacağı açıklanmıştı.

Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği'ne dayandırdığı haberinde, Hacıyev ile Grigoryan'ın 26 Eylül'de Brüksel'de yapacakları görüşmeye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in danışmanlarının katılacağı belirtilmişti.

Bugünkü görüşmede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 5 Ekim tarihinde İspanya'nın Granada şehrinde yapılması planlanan görüşmesinin hazırlıklarının ele alınacağı ifade edilmişti.

Aliyev, Paşinyan ve Michel, 14 Mayıs'ta Brüksel'de üçlü toplantıda bir araya gelmiş ve 1 Haziran'da Moldova'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz'un da katılımıyla beşli toplantı yapmıştı.