Dünya

Bakü ve Erivan temsilcileri, Dağlık Karabağ operasyonunun ardından ilk kez bugün Brüksel'de bir araya gelecek

Toplantı, Bakü'nün 'antiterör' operasyonunun ardından iki ülkenin temsilcilerinin bir araya geldiği ilk toplantı olacak

26 Eylül 2023 10:00

T24 Dış Haberler

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da kazandığı zaferin ardından Brüksel, bugün Azerbaycan ve Ermenistan'ın üst düzey elçilerine ev sahipliği yapacak. Bakü ve Erivan'ın temsilcileri, bugün Brüksel'de bir araya gelecek. Toplantı, Bakü'nün 'antiterör' operasyonunun ardından iki ülkenin temsilcilerinin bir araya geldiği ilk toplantı olacak. 

Toplantıya Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey temsilcileri de katılacak. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in baş diplomatik danışmanı Simon Mordue, görüşmelere başkanlık edecek.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın yanı sıra AB'nin ağır topları Fransa ve Almanya da ulusal güvenlik danışmanları tarafından temsil edilecek. AB'nin Güney Kafkasya özel temsilcisi Estonyalı diplomat Toivo Klaar da toplantıya katılacak.

Liderler, Granada'da bir araya gelecek

İki ülke liderinin önümüzdeki ay bir araya gelmesi planlanıyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5 Ekim'de İspanya'nın Granada kentinde düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılacak.

Yevlah'ta "entegrasyon" ve "insani yardım" görüşmesi

İlk olarak 21 Eylül'de Azerbaycan temsilcileriyle Karabağ Ermenilerinin temsilcileri arasında Yevlah'ta Valilik binasında bir görüşme gerçekleştirilmişti. 

TIKLAYIN | Karabağ Ermenilerinin temsilcileri ile Azerbaycanlı yetkililer, Yevlah'ta görüştü

Karabağ'a yakın bir noktada yer alan Yevlah şehrindeki valilik binasında yapılan görüşmeye, Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov, Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katılmıştı. Görüşmede, Rus Barış Gücü'nden de bir yetkili yer almıştı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Yevlah toplantısına ilişkin açıklamada bulunmuş ve toplantının "olumlu ve yapıcı" geçtiği vurgulanmıştı. Yeniden entegrasyon planının Ermeni temsilcilere teslim edildiği açıklanmıştı.