Dünya

British Museum'daki birçok eserin çalınmasından ve zarar görmesinden sorumlu kişinin 35 yıldır müzede görevli bir küratör olduğu ortaya çıktı

Görevden alınan Higgs, polis tarafından gözaltına alınmadı. Ailesi, Higgs'in masum olduğu konusunda ısrar ediyor

Peter John Higgs

17 Ağustos 2023 16:14

T24 Dış Haberler

Britanya'nın ve dünyanın önemli müzelerinden British Museum'un depolarındaki birçok eserin kaybolduğu, çalındığı veya zarar gördüğü; bu sebeple bir personelin görevden alındığı duyurulmuştu. Olay nedeniyle görevden alınan personelin 35 yıldır müzede çalışan ve Yunan eserleri konusunda dünya çapında uzmanlardan biri olan 56 yaşındaki küratör Peter John Higgs olduğu ortaya çıktı. 

Görevden alınan Higgs, polis tarafından gözaltına alınmadı. Ailesi, Higgs'in masum olduğu konusunda ısrar ediyor. 

Polis tarafından tutuklanmayan Higgs, eşyaların 'kayıp, çalıntı veya hasarlı' olduğu tespit edildikten sonra görevden alındı, ancak ailesi onun masum olduğu konusunda ısrar ediyor. Oğlu Greg Higgs, The Times'a "Hiçbir olumsuz durum olmadan orada 35 yıl çalıştı. Pek çok şey için ona güveniyorlardı. Sonra neyin değiştiğini bilmiyorum. Mahvoldu çünkü temelde bu onun hayatının işi. Yaptığı şey konusunda bu kadar tutkulu olan birini hiç tanımadım. Yani, kendi alanında dünya çapında bir uzmandır" açıklamasında bulundu. 

British Museum'dan yapılan açıklamaya göre, depolarda bulunan cam ve altın bazı eserler, mücevherler ve değerli taşların kaybolduğu, çalındığı ya da zarar gördüğü belirtilmişti.

Söz konusu eserlerin hiçbirinin sergide olmadığı kaydedilen açıklamada, milattan önce 15. yüzyıl ile milattan sonra 19. yüzyıl arasında tarihlenen eserlerin akademik araştırma amaçlı depolarda bulunduğu bildirilmişti. 

Müze Müdürü Hartwig Fischer, "Çok nadir yaşanacak bir olay. Müze, yaşananlardan dolayı özür diliyor ve buna son verecek, doğru olanları kararlı şekilde yapacağız. Güvenlik önlemlerimizi artırdık ve uzmanlarla birlikte neyin kayıp, neyin çalınmış, neyin zarar görmüş olduğunu değerlendiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı.