Dünya

Britanyalı komedyen Brand'e 5 kadından cinsel saldırı suçlaması: "16 yaşındaydım ve bana 'çocuk' diye hitap ediyordu"

Brand, suçlamaların tümünü reddettiğini belirtti

17 Eylül 2023 09:06

T24 Dış Haberler

Britanyalı komedyen ve oyuncu Russell Brand, 7 yıllık bir süreç içinde farklı kadınlara tecavüz, cinsel saldırı ve duygusal istismarda bulunmakta suçlandı. 

2006-2013 yılları arasında işlendiği belirtilen suçlar; Britanya merkezli medya kuruluşları Sunday Times, The Times ve Channel 4 Dispatches'in ortak araştırması sonucunda gündeme geldi. Brand, suçlamaları reddediyor. 

Cumartesi günü yayımlanan Dispatches belgeselinde Russell tarafından istismar edildiğini belirten 5 kadın, yaşadıklarını anlattı. Kadınlardan 4'ü, kimliklerinin gizli tutulmasını istedi.

The Times, Brand'in temsilcilerine olaylara dair hatırlatmalar yaptıklarını ve suçlamalara yanıt vermeleri için 8 günlük süre tanıdıklarını ifade etti. Brand'in avukatları ilk başta, "çok sayıda soru" ve kadınların kimliğini gizli tutma taleplerini kabul etmeleri nedeniyle suçlamalara yanıt veremeyeceklerini bildirdi. 

Brand'in avukatları daha sonra hedefin müvekkillerinin imajını zedelemek olduğunu iddia etti.

"Benimle ilişki yaşadığında 16 yaşındaydım, bana 'çocuk' diye hitap ediyordu"

The Times'ın aktardığına göre Brand, 31 yaşındayken 16 yaşındaki bir lise öğrencisiyle ilişki yaşadı. 3 aylık süreçte Brand'ın 16 yaşındaki öğrenciye "çocuk" diye hitap ettiği belirtildi. 

Uğradığı cinsel saldırıyı belgesel için anlatan kadın, 16 yaşındayken Brand'in kendisini isteği dışında oral seks yapmaya zorladığını ve neredeyse boğulduğu için oyuncunun karnına yumruk attığını belirtti. 

Sunday Times'ın aktardığına göre bir başka kadın, Brand'in Los Angeles'taki evinde 2012 yılında kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Kadın, aynı gün içinde bir tecavüz kriz merkezinde tedavi aldığını bildirdi. 

Kadın, saldırıdan sonra Brand'e mesaj atarak korktuğunu ve kendisinden faydalanıldığını hissettiğini söylediğini aktardı ve "Bir kadın hayır dediğinde, bu HAYIR anlamına gelir" yazdığını bildirdi. Habere göre Brand cevap olarak "çok üzgün olduğunu" yazdı. Kadın, Brand'in ününden korktuğu için polise gidemediğini ifade etti. 

Üçüncü bir kadın, yine Los Angeles'ta Brand'e çalışırken kendisi tarafından cinsel saldırıya uğradığını belirtti. Kadın, Brand'in kendisini "suçlamaları herhangi birine söylerse yargıya başvurmakla" tehdit ettiğini ifade etti. Dördüncü bir kadın da hem Brand tarafından cinsel saldırıya uğradığını; hem de kendisine fiziksel ve duygusal istismarda bulunduğunu aktardı. 

Brand tarafından 16 yaşında saldırıya uğradığını belirten ve belgeselde "Alice" ismini kullanan kadın, 2020 yılında oyuncunun davranışlarını o zamanki ajansı Tavistock Wood'a bildirdiğini; ajansın kendisine bir özür sözü verdiğini ifade etti. Alice'ın aktardığına göre Brand bir "iyileşme kampından" döndükten sonra ajans suçlamaları reddetti ve kadını "finansal kazanç" elde etmeye çalışmakla suçladı.

Belgesel için yapılan araştırmaya göre Brand, gösterilerinde çalışanlardan "çekici bulduğu genç kadınlarla" temasa geçmesini istiyordu. Brand, daha sonra çalışanlarının temas kurduğu kadınlarla bir araya geliyordu. 

Brand: Koordineli bir saldırı altındayım

Brand, belgeselin yayınlanmasından bir günü önce sosyal medyadan paylaştığı bir videoda tüm suçlamaları reddettiğini söyleyerek, "Çok insanla birlikte olduğumu bir dönemdi ama hepsinde karşılıklı rıza vardı" dedi. 

"Koordineli bir saldırı altında olduğunu" iddia eden Brand, suçlamaların "Çok, çok ciddi olduğunu" ve üzerinde duracağını ifade etti. 

Metropolitan polisinden yapılan açıklamada direkt Brand'in ismi verilmese de, "Medyada yer alan bir dizi cinsel saldırı suçlamasından haberdarız" denildi. 

Brand, cumartesi günü suçlamaların medyada yer almasından saatler sonra Troubadour Wembley Park Tiyatrosu'nda 2 bin kişilik bir kalabalığın karşısında sahneye çıktı.

Yaklaşık bir saat sahnede kalan Brand, "hakkında konuşmak istediği ancak konuşamayacağı" konular olduğunu belirtti.