Dünya

Britanya, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi: 4 il, zorunlu olmadıkça gidilmemesi gereken yerler listesinden çıkarıldı

13 Ağustos 2022 10:16

T24 Dış Haberler

Britanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi. 

Bakanlığın 11 Ağustos tarihli güncellemesinde Türkiye'ye seyahat edecek tüm Britanya vatandaşlarına Türkiye'nin Suriye sınırına 10 kilometreden fazla yaklaşmamalarını tavsiye etti. Güncellemede ayrıca Şırnak ve Hakkari iline zorunlu kalınmadıkça seyahat edilmemesi tavsiye edildi. 

Öte yandan Britanya Dışişleri Bakanlığı; Tunceli, Diyarbakır, Kilis ve Hatay'ı "zorunlu olmadıkça ziyaret edilmemesi gereken iller" listesinde çıkarı. 

Bakanlık güncellemesinde 2019 yılında Britanyalıların Türkiye'ye 2.5 milyon seyahat düzenlediğini belirtirken, vatandaşlarının Türkiye ziyaretinin sıklıkla sorunsuz geçtiğini vurguladı. Ancak güncellemede Britanyalıların yine de yabancı ülke vatandaşlarının yoğunlukla ziyaret ettiği bölgelerde dikkatli olması tavsiye edildi.

Açıklamada, "Temmuz 2016 darbe girişiminin etkileri Türkiye'de hala derinden hissediliyor olsa da durum şimdi fark edilebilir şekilde daha sakin. Darbeden sonra ilan edilen OHAL kaldırılsa da bazı kısıtlamalar sürüyor" denildi.

"Teröristlerin Türkiye'de saldırı yapmaya çalışma olasılığı çok yüksek" denilen açıklamada, "PKK, eskiden IŞİD diye hitap edilen DAEŞ ve aşırı solcu organizasyonlar saldırı planlamaya ve yapmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. "Saldırılar çoğunluklar Türk devletini hedef alsa da" ülkeye giden Batı ülkeleri vatandaşlarının saldırıların arasında kalabileceği ifade edildi.

Britanya Dışişleri Bakanlığı, Londra'nın terör örgütü olarak tanımadığı ancak Ankara'nın terör örgütü olarak nitelendirdiği FETÖ ve YPG gibi organizasyonlara destek vermenin Türkiye'de yasa dışı olduğunu vurguladı.