Dünya

Britanya seçimlerinde aşırı sağcı partiye "yapay zekâ" suçlaması; aday kendini savunmak zorunda kaldı, "Ben gerçeğim" dedi

Sağ popülist parti Reform UK, yapay zekâ tarafından üretilen adayları seçime sokmakla suçlandı

https://www.reformparty.uk/find-my-candidate

23 Temmuz 2024 11:13

T24 Dış Haberler

Britanya'da sağ popülist Reform UK partisi adayı Mark Matlock, yapay zekâ ile oluşturulmuş bir aday olduğu iddialarıyla karşı karşıya kaldı.

Matlock, "Gerçek bir insanım ve fotoğraftaki kişi benim" diyerek kendini savunsa da sosyal medyada partinin birçok sahte aday gösterdiği iddia edildi. Matlock, kampanya fotoğrafının arka planının değiştirilmiş olduğunu ancak fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu belirtti.

Endişenin bir diğer kaynağı da adayların çevrimiçi ortamda neredeyse hiç faaliyet göstermemesi oldu. Bu durum, seçmenlerin sahte aday teorisini daha da güçlendi. Ancak BBC'nin araştırması, sahte aday iddialarını doğrulayacak bir delil bulamadı.

"Ücretsiz tanıtımın tadını çıkarıyorum"

Son zamanlarda ivme kazanan ve bir Brexit partisi olarak anılan Reform UK'in dikkatleri üzerine çekmesi hakkında Matlock, İngiliz haber kuruluşu The Independent'a "Ücretsiz tanıtımın tadını çıkarıyorum." dedi.

Bu olay, yapay zekâ teknolojisinin seçim süreçlerinde nasıl kullanılabileceği ve bu teknolojinin suistimal edilme potansiyeli hakkında önemli bir tartışma başlattı.

Kamuoyunda, yapay zekânın seçimlerdeki rolü ve güvenilirliği konusunda daha fazla şeffaflık ve düzenleme çağrıları yapıldı.