Ekonomi

Britanya Maliye Bakanı Hunt, 55 milyar dolar büyüklüğünde paket açıkladı; ülkenin resesyonda olduğunu ifade etti

55 milyar dolarlık paket vergi artırımı ve harcama kısıntılarını içeriyor

17 Kasım 2022 15:45

Britanya Maliye Bakanı Jeremy Hunt, 'Sonbahar Açıklaması'nda 55 milyar dolar büyüklüğünde paket açıkladı. Hunt, paketin 25 milyar dolarlık kısmının vergi artışlarından, 30 milyar dolarlık kısmının ise harcama kısıntılarından geleceğini duyurdu.

Ekim sonu açıklanması planlanan ancak ülkedeki siyasi karmaşa nedeniyle 17 Kasım'a ertelenen 'Sonbahar Açıklaması'nda enerji şirketlerinin aşırı kârlarından alınan vergi 2028'e kadar uzatıldığı bildirildi. Açıklamayı yapan Maliye Bakanı Hunt, aşırı kâr vergisinin oranın yüzde 25'ten yüzde 35'e, elektrik üreticilerinden alınan verginin ise "geçici" olarak yüzde 45'e çıkarıldığını duyurdu.

Jeremy Hunt, Britanya ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 1.4 küçüleceğini belirtti. Hunt, ayrıca, ülkenin "küresel nedenlerden dolayı" resesyonda olduğunu söyledi. Hunt, "Rus üretimi bir resesyon olabilir ama Britanya üretimi bir toparlanma olacak" dedi. 

2023 enflasyon tahmini yüzde 7'nin üzerinde

Maliye Bakanı Hunt, Britanya'nın bu yıl yüzde 4.2 büyüyeceğini; enflasyonun yıl sonunda yüzde 9.1, 2023 sonunda ise yüzde 7.4 seviyesinde olacağının öngörüldüğünü paylaştı.

Hunt, sosyal yardımların yüzde 10.1'lik manşet enflasyon düzeyinde artırılacağını, asgari ücretin ise 1600 Sterlin'e yükseltileceğini açıkladı. Gelir vergisinde yüzde 45 olan en yüksek dilime girme eşiği 150 bin Sterlin'den 125 bin 140 Sterlin'e indirileceğini kaydetti.

Maliye Bakanı, nisan ayında sona ermesi planlanan enerji yardımlarının devam edeceğini, savunma harcamalarının ise NATO düzeyi olan milli gelirin yüzde 2'si seviyesinde olacağını aktardı. Hunt, gelecek iki yıl boyunca Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bütçesinin 3.3 milyar Sterlin artırılacağını belirtti.