Dünya

Britanya İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn ile bir muhabir arasında "Hamas'ı kınıyor musunuz?" tartışması

Corbyn, hakkındaki "anti-semitizm" iddialarının siyasi nedenlerle abartıldığını söylediği için Ekim 2020’de İşçi Partisi’nden uzaklaştırılmıştı

08 Ekim 2023 19:24

T24 Dış Haberler

Daha önce "anti-semitizm" suçlamasıyla İşçi Partisi'nden uzaklaştırılan İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri, milletvekili Jeremy Corbyn "Hamas saldırılarını kınamadığı" iddiasıyla eleştiriliyor.

Dün X platformundan bir mesaj yayımlayan Corbyn, "İsrail ve Filistin'de gelişen olaylar son derece endişe verici. Derhal ateşkese ve gerilimin acilen azaltılmasına ihtiyacımız var. Ve bu trajik şiddet döngüsünden bir çıkış yoluna ihtiyacımız var: işgali sona erdirmek, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yolu" ifadelerini kullanmıştı.

Bugün Britanya'nın Liverpool kentinde bir etkinliğe giderken bir muhabirle Corbyn arasında tartışma yaşandı. Olayla ilgili sosyal medyada paylaşılan videolarda, açıklama yaptığı sırada Hamas'ı kınayıp kınamayacağını soran muhabire, Corbyn'in "Neden sözümü kesiyorsun?" diyerek tepki gösterdiği görülüyor.

Muhabirin sorularını yanıtlayan Corbyn, "Dün ateşkes, barış ve Filistin'e yönelik işgalin durdurulması çağrısında bulunduğum bir açıklama yayımladım. Açıkçası tüm saldırılar yanlıştır" derken muhabirin "Hamas'ı kınıyor musunuz?" sorusuna sinirlendi. O esnada Hamas'ın saldırılarının uzun süreli çatışmalı süreçle bağlantılı olduğunu söyleyen Corbyn, dün yayımladığı açıklamadaki ifadelerini tekrarlayarak "Hiçbir saldırıyı desteklemiyorum, bu nedenle hepsini eleştiriyorum" dedi.

İşçi Partisi kongresine katılmadı

Ayrıca Corbyn'e yakın kaynaklar, Corbyn'in bugünkü İşçi Partisi kongresine katılmak için başvuruda bulunmadığını söyledi. Corbyn, kongreye katılmak yerine Liverpool'da ayrı mekanlarda düzenlenen ve sola yakınlığıyla bilinen World Transformed festivalinde konuşma yaptığını söyledi.

Corbyn'e "anti-semitizm" suçlamaları

Corbyn, partiyi yaklaşık 5 yıl yönettikten sonra 2019’da ağır seçim yenilgisinin ardından istifa etmişti. Corbyn, hakkındaki "anti-semitizm" iddialarının siyasi nedenlerle abartıldığını söylediği için Ekim 2020’de İşçi Partisi’nden uzaklaştırılmıştı. Üyeliği daha sonra iade edilmiş ancak partiyi parlamentoda temsil etmesi engellenmişti. Corbyn, 1983’ten 2020’ye kadar Londra Islington’ın kuzey bölgesini İşçi Partisi milletvekili olarak temsil etti. Şu anda ise seçim bölgesini bağımsız olarak temsil ediyor.

Ekim 2020’de Birleşik Krallık’ın İnsan Hakları İzleme Örgütü (EHRC), Corbyn’in parti lideri olarak geçirdiği 4,5 yıl boyunca ‘liderlikte ciddi başarısızlıklar ve anti-semitizm şikayetlerini ele alma sürecinin yetersizlikler’ olduğunu iddia etmişti. EHRC tarafından yayımlanan raporda “Kurumun analizi, parti içinde en iyi ihtimalle onu anti-semitizmi yeterince engellemeyen ve en kötü ihtimalle onu kabul ettiği görülen bir kültüre işaret ediyor” ifadelerine yer verildi.

Corbyn, rapora verdiği yanıt nedeniyle İşçi Partisi'nden uzaklaştırılmıştı. EHRC'nin raporuna yanıt veren Corbyn, "İşçi Partisi'nde antisemitizm olmadığını iddia eden herkes yanılıyor, [ancak] sorunun boyutu da parti içindeki ve dışındaki muhaliflerimiz ve medyanın büyük bir kısmı tarafından siyasi nedenlerle dramatik bir şekilde abartıldı" demişti.

Corbyn, sık sık yaptığı açıklamalarla Filistin'e verdiği destekle biliniyor. Mayıs 2019'da Londra'da düzenlenen bir Filistin mitinginde konuşan Corbyn, "Gazze'de yüzlerce silahsız Filistinli göstericinin vurulması da dahil olmak üzere İsrail güçleri tarafından devam eden insan hakları ihlallerini kınıyorum" demişti.