Dünya

Britanya'da oylama bitti; sandık çıkış anketlerine göre Johnson önde

Oy verme merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu

12 Aralık 2019 13:37

T24 Dış haberler

Bitmeyen Brexit tartışmaları, işleyemez hale gelen bir parlamento ve liderler arası sinirli atışmalar… Britanya halkı, bugün erken genel seçim için sandık başında olacak ve Avam Kamarası’nı oluşturan 650 milletvekilini seçecek.. Oy verme işlemi adada yerel saat ile sabah 07.00’de başladı ve akşam 10.00’da (TSİ 01.00) sona erdi. 

Sandık çıkış anketlerine göre Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti çoğunluğu kazandı. 

Brexit oylamasından sonraki ilk seçim

Britanyalılar, 2016’daki referandumdan ‘Avrupa Birliği’nden ayrılma’ kararı çıkmasının ardından ikinci kez genel seçim için sandık başına gidiyor. Diplomatlar, bürokratlar ve siyasetçiler parlamentonun ‘kilitlenmiş’ haline son verilmesi için herhangi bir partinin Avam Kamarası’nda net çoğunluğa ulaşmasını istiyor. 

YouGov’un seçimden önce yayınladığı son ankete göre Muhafazakar Parti eriyen oylarına rağmen İşçi Partisi’ne 9 puanlık net bir fark atıyor. Ancak bu fark kağıt üzerinde yüksek gözükse de sadece 28 koltukluk çoğunluğa tekabül ediyor. 

Muhafazakar Parti’nin lideri Boris Johnson, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Liberal Demokratların başındaki isim olan Jo Swinson oylarını kullandı. Muhafazakar Parti’nin seçimlerdeki mottosu genel olarak “Brexit’i halledelim” oldu. İşçi Partisi ve Corbyn ise kampanyasının merkezine ulusal sağlık hizmetini (NHS) koydu. 

Ülkedeki medya kuruluşlarının, oy verme süreci devam ettiği sırada kampanya dönemine ya da seçimin içeriğine dair herhangi bir yayın yapmasına izin verilmiyor. Sandık çıkış sonuçları, TSİ 22.00’den itibaren yayınlanmaya başlayacak.

İşte Britanya'daki kritik erken genel seçimden dakika dakika gelişmeler...

09.00: Britanya'nın çoğunu yağışlı bir seçim günü bekliyor. Yüksek rakımlarda insanların karlı havalarda oy verme merkezine gitmesi gerekebileceği belirtildi.

09.27: İşçi Partisi ve Jeremy Corbyn'in sosyal medya ekibi paylaşımlarına başladı. Corbyn, halka oy kullanma çağrısında bulundu.

09.51: Başbakan Boris Johnson da günün ilk sosyal medya paylaşımını yaptı. Johnson, "Bugün, Brexit'i sonlandırma hakkımız var. Muhafazakar Parti'ye oy verin" yazdı.

10.00: Britanya genelinde oy verme işlemi başladı.

11.00: Britanya Başbakanı Boris Johnson oy vermeye köpeğiyle gitti. Johnson oyunu verdikten sonra köpeğiyle poz verdi.

13.00: İşçi Partisi lideri eşi Laura Alvarez ile Londra’nın kuzeyinde oy verme merkezine gitti. Susam Sokağı karakterlerinden Elmo kostümüyle gelen bir protestocu Corbyn’e yaklaşmaya çalışırken güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Güvenlik görevlisi ve protestocu arasında geçen tartışmayı duyan Corbyn “Merhaba arkadaşlar, tartışmayı bırakabilir miyiz lütfen?” dedi.

13.03: Liberal Demokrat Parti lideri Jo Swinson ve eşi East Dunbartonshire'da oylarını kullandı.

13.10: Bazı oy verme merkezlerinde sıraların normale kıyasla çok uzun olduğu belirtildi

13.21: İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, Glasgow'da oyunu kullandı.

15.10: North Lanarkshire'da oy verme merkezinin yakınlarında şüpheli bir cihaz bulundu. Olayla ilgili olarak 48 yaşında bir adam gözaltına alındı. Oy verme istasyonu boşaltıldı. Cihaz kontrollü olarak patlatıldı.

4.48: İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, sosyal medya üzerinden seçim vaatlerini paylaşmaya devam ediyor. 

22.00 Oylama sona erdi.