Dünya

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, ilk yurtdışı ziyaretini Ukrayna'ya gerçekleştirdi

Cameron, ülkesinin Ukrayna'ya olan desteğini yineleyerek "ne kadar sürerse sürsün" moral, diplomatik ve askeri destek sözü verdi

16 Kasım 2023 15:23

T24 Dış Haberler

Britanya'nın yeni Dışişleri Bakanı David Cameron, ilk yurtdışı ziyaretini Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gerçekleştirdi. Cameron, Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski ile bir araya geldi. 

Britanya Dışişleri Bakanı Cameron, ülkesinin Ukrayna'ya olan desteğini yineleyerek "ne kadar sürerse sürsün" moral, diplomatik ve askeri destek sözü verdi. 

Bakan Cameron, "Burada bulunarak söylemek istediğim şey, sadece bu yıl ve gelecek yıl değil, ne kadar sürerse sürsün ihtiyacınız olan manevi desteği, diplomatik desteği, ekonomik desteği ve hepsinden önemlisi askeri desteği size vermeye devam edeceğimizdir" dedi.

"Boris Johnson'ın size desteği hükümetinin yaptığı en iyi şeydi"

Cameron, "Boris Johnson ile bazı anlaşmazlıklarımız oldu, birbirimizi 40 yıldır tanıyoruz ama size verdiği destek kendisinin ve hükümetinin yaptığı en iyi şeydi" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Orta Doğu'da yaşanan gelişmeleri ve İsrail-Hamas savaşını kastederek "Bu çok önemli, özellikle de dünyanın dikkatini sadece Ukrayna'daki savaş alanındaki duruma vermediği ve odağı bölmenin gerçekten yardımcı olmadığı şu günlerde" dedi. Zelenski, "Birleşik Krallık'ın Ukrayna'ya verdiği sarsılmaz destek için minnettarız. Birleşik Krallık'taki Ukrayna vatandaşlarının sıcak karşılaması için minnettarız. Ve Ukrayna'ya geldiğiniz için çok mutluyuz" ifadelerini kullandı. 

Karadeniz güvenliği ele alındı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ikilinin silah, silah üretimi ve Karadeniz'de güvenlik konularını ele aldığını açıkladı.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron ise "Kış yaklaşırken, Putin'in yasadışı işgaline direnen Ukrayna halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Son üç ayda Rusya'yı Karadeniz'de geri püskürttüler ve Ukrayna ekonomisi ve küresel gıda tedariki için hayati önem taşıyan deniz ticaret yollarını açıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Britanya'nın Ukrayna'ya desteği 

Birleşik Krallık, Rusya'nın Şubat 2022'de işgali başlatmasından bu yana Ukrayna'ya milyarlarca pound askeri yardımda bulundu.

Askeri donanım bağışları arasında bir dizi Challenger 2 tankı ve uzun menzilli füzeler yer alırken, on binlerce Ukraynalı asker de Britanya ordusu tarafından Britanya topraklarında eğitildi.

Cameron'ın ziyareti, Ukrayna güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Dnipro nehri boyunca mevziler kurmayı başarmasının ardından gerçekleşti.

Nehir, Moskova birliklerinin bir yıl önce Herson'dan çekilmesinden bu yana Ukrayna ve Rus güçlerini birbirinden ayırıyor.