Dünya

Britanya Dışişleri Bakanı Cameron, el konulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılması için baskıyı artırdı

Cameron ahlaki argümanın açık ve güçlü olduğunu savunarak "Günün sonunda Rusya yasadışı işgali için tazminat ödemek zorunda kalacak, o halde neden savaş bitene kadar bekleyip tazminatlarla ilgili tüm yasal çekişmeleri yapmak yerine paranın bir kısmını şimdi harcamayalım?" diye konuştu

18 Ocak 2024 08:30

T24 Dış Haberler

Britanya, Ukrayna'nın savaştan zarar gören ekonomisinin yeniden inşasına yardımcı olmak için dondurulan 350 milyar dolarlık Rus varlıklarının kullanılması için Batılı hükümetler üzerinde baskıyı artırdı. Dışişleri Bakanı David Cameron, harekete geçmek için yasal, ahlaki ve siyasi gerekçeler olduğunda ısrar etti. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında Ukrayna'nın gündemin üst sıralarında yer aldığı Davos'ta konuşan Dışişeri Bakanı Cameron, "Putin bu yasadışı işgali başlattığında dünya değişti ve biz de onunla birlikte değişmeli ve daha tehlikeli, belirsiz ve zor bir dünyada olduğumuzu kabul etmeliyiz. Bu kaynakları Ukrayna'ya yardım etmek için nasıl kullanacağımız konusunda yenilikçi düşünmeye hazır olmalıyız" dedi. 

G7 ülkeleri, Şubat 2022'deki işgalin ardından Rusya Merkez Bankası rezervlerini dondurdu ve Kiev'den varlıklara el konularak yeniden yapılanma için harcanması yönünde artan talepler geldi.

Cameron ahlaki argümanın açık ve güçlü olduğunu savunarak "Günün sonunda Rusya yasadışı işgali için tazminat ödemek zorunda kalacak, o halde neden savaş bitene kadar bekleyip tazminatlarla ilgili tüm yasal çekişmeleri yapmak yerine paranın bir kısmını şimdi harcamayalım?" diye konuştu.