Dünya

Britanya'da Muhafazakâr Parti'nin Müslüman üyesi: Boris Johnson seçilirse istifa ederim

Mohammed Amin, Boris Johnson ile Adolf Hitler'i karşılaştırdı

14 Haziran 2019 14:21

T24 Dış Haberler

Muhafazakâr Parti'nin 36 yıllık müslüman üyesi Mohammed Amin, parti liderliği yarışını önde götüren Boris Johnson hakkında değerlendirmelerde bulundu. Johnson'ın başbakan seçilmesi durumunda partiden istifa edeceğini söyleyen Amin, Johnson hakkında 'soytarı' ifadesini kullandı. 

Uzun zamandır Muhafazakâr Parti üyesi olan Amin, 'bir çok korkunç insan popüler olmuştur' diyerek, Johnson ile Adolf Hitler'i karşılaştırdı. 36 yıllık parti üyesi Amin, Johnson'ın kendi çıkarları için geçmişte başörtüsü ve çarşaf giyen Müslüman kadınlarla dalga geçtiğini hatırlattı. 

BBC Radyo'ya konuşan Amin, "Johnson'ı lider olarak seçen bir partinin parçası olmaya hazır değilim, 36 yıldan sonra istifa edebilirim" dedi. Boris Johnson'ın parti üyeleri arasında popülerliği sorulduğunda Amin'in cevabı, "Tarihte popüler olmuş pek çok insan var. Popülerlik bir gösterge değildir. Gösterge, bir kişinin ahlaki açıdan başbakan olmaya hazır olmasıdır, Johnson'ın bu testi geçemediğini düşünüyorum. Bir çok Alman, Hitler'in kendileri için doğru adam olduğunu düşünüyordu" oldu. 

"O bir soytarı"

Programda bu karşılaştırmanın 'şaşırtıcı' olduğu yanıtını alan Amin şunları söyledi: "Boris Johnson insanları gaz odasına göndermek istiyor demiyorum, tabi ki istemiyor. O bir soytarı. Ama bana göre, gerçeğin doğasına yönelik yetersiz bir ilgisi var. Politikacıların, başbakanların 'aziz' olmalarını beklemiyoruz. Ama basit bir seviyede de olsa ahlak ve gurur sahibi olmaları gerekiyor. Bütün Muhafazakâr Parti adayları arasında bunlara sahip olmayan tek kişi Johnson"

"Çarşaf giyen kadınları banka soyguncularına benzetmişti"

Amin, Boris Johnson'ın belediye başkanlığı döneminde, çarşaf giyen Müslüman kadınları 'banka soyguncularına' benzettiğini hatırlattı ve ekledi: "Söylediklerinin ne sonuçlar doğurabileceğini biliyordu, başörtüsü ve çarşaf giyen kadınların sokaklarda sözlü taciz edildiği olaylar doğacaktı. Ama o kendi çıkarları için Müslüman kadınlarla dalga geçmeyi seçti"

Eski Küresel Gelişim Bakanı Priti Patel, Johnson destekçisi olarak, Amin'in yorumlarını değerlendirdi. Patel, Johnson'ın Müslüman kadınlarla dalga geçmediğini söyleyerek Amin'i kişisel hırslarını açığa çıkarmakla suçladı. 

Amin, geçen ay Muhafazakâr'ların İslam karşıtı söylemde bulunanları partiden ihraç etme baskısıyla karşılaştığını hatırlatan Amin, "Partinin Müslüman karşıtı durumlarda ceza vermesi gereken süreçteki disiplini, güvenimi yitirmesine sebep oldu" dedi.