Dünya

Britanya'da iki kişi "düşman için yararlı bilgileri verdikleri" iddiasıyla Çin ajanı olmakla suçlandı; kefaletle serbest kaldı

Metropolitan Polisi olayı "son derece karmaşık bir soruşturma" olarak nitelendirdi

22 Nisan 2024 15:20

T24 Dış Haberler

Britanya'da 32 yaşındaki Christopher Berry ve 29 yaşındaki Christopher Cash, "düşman için yararlı olabilecek bilgileri verdikleri" iddiasıyla Çin adına casusluk yapmakla suçlandı. 

Berry ve Cash, Resmi Sırlar Yasası uyarınca yabancı bir devlete "makale, not, belge veya bilgi" vermekle suçlanıyor. 26 Nisan Cuma günü Westminster Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılacaklar. Her ikisi de kefaletle serbest bırakıldı. 

Metropolitan Polisi olayı "son derece karmaşık bir soruşturma" olarak nitelendirdi.

Terörle Mücadele Komutanlığı Başkanı Yarbay Dominic Murphy şunları söyledi:

"Bu çok ciddi iddialarla ilgili son derece karmaşık bir soruşturma oldu. Soruşturmamız ilerledikçe Kraliyet Savcılık Servisi ile yakın iş birliği içinde çalıştık ve bu da iki kişinin bugün suçlanmasına yol açtı. Bu davaya kamuoyunun ve medyanın bir miktar ilgi gösterdiğinin farkındayız, ancak cezai adalet sürecinin artık kendi seyrinde ilerleyebilmesi için başkalarından daha fazla yorum veya spekülasyondan kaçınmalarını rica ediyoruz"

Suçlama, "devletin güvenliğine ya da çıkarlarına zarar vermek amacıyla, doğrudan ya da dolaylı olarak bir düşman için yararlı olduğu hesaplanan, olabilecek ya da olması amaçlanan makaleleri, notları, belgeleri ya da bilgileri elde etmek, toplamak, kaydetmek, yayınlamak ya da başka herhangi bir kişiye iletmek" şeklinde.