Dünya

Britanya'da binden fazla sağlık çalışanından NHS'ye tepki: Kadın sağlığına ilişkin bilgilendirme sayfalarından 'kadın' ifadesi çıkarıldı

07 Mart 2023 11:48

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) bağlı çalışan binlerce kişi, sistemin yumurtalık kanseri ve hamilelikle ilgili internet sayfalarında kapsayıcılık için “kadın” ifadesinin kaldırılmasına tepki gösterdi.

Daily Mail’de yer alan habere göre, binden fazla sağlık çalışanından NHS’ye yapılan çağrıda kuruma bağlı en az 19 internet sayfasında kadın sağlığı bölümlerinde “kadın” ifadesinin geçmediği, geçse de kapsayıcı söylemlerle birleştirildiği belirtildi.

Sağlık çalışanları, yumurtalık kanseri, rahim kanseri, menapoz, doğum, ağır geçen regl gibi konularda bilgilendirme sayfalarından “kadın” ifadesinin yerini “insanlar” ifadesinin aldığını söyledi.

Mektupta, kadın ifadesinin kaldırılması, “saygısızlık” ve “ayrımcılık” olarak nitelendirildi.

Çağrıda şu ifadeler yer aldı:

“Kadınların sağlık ihtiyaçlarına karşılık gelen cinsiyet temelli, sağlıklı iletişimin uygulanmasını talep ediyoruz. NHS, kadın bedeni ve kadın sağlığı konusunda kadın kelimesini kullanmalıdır.”

NHS’nin gebelikte düşüğe ilişkin bilgilendirme sayfasında daha önce, “Çok sayıda kadın düşük yaşadıktan sonra bir daha başarılı bir hamilelik geçirebilir” olarak aktarılan bilgilendirme, “Çok sayıda insan…”olarak değiştirilmişti.