Dünya

Britanya'da başbakanlık yarışı hız kazanıyor: Johnson ülkeye döndü, Sunak'ın ekibi pusula için gereken sınırı geçtiklerini iddia ediyor

Johnson'ın uçakta yuhalandığı iddia edildi

22 Ekim 2022 10:27

T24 Dış Haberler

Britanya'da sarsıntılı geçen 45 günün ardından Başbakan Liz Truss'ın istifasını duyurmasıyla Muhafazakar Parti içinde liderlik için yarış kızıştı. 

The Guardian'ın aktardığına göre devam eden parlamento soruşturması ve 'Partygate' skandalına rağmen eski başbakan Boris Johnson'a parti içinde destek artmaya devam ediyor. 

Johnson dün akşam Karayipler'deki tatilini erken bitirerek destek toplamak üzere Britanya'ya döndü. Sky News'un aktardığına göre uçaktaki bazı kişiler Johnson'ı yuhaladı. 

Öte yandan eski Maliye şansölyesi Rishi Sunak, yarışın favorisi olarak görülmeye devam ediyor. Sunak'ın Muhafazakar Parti'ye lider olmasını desteklediğini açıklayan milletvekili sayısı 90'a yaklaştı. Bu isimler arasında  Dominic Raab ve Sajid Javid gibi bakanlık yapmış etkili Muhafazakar Partililer de bulunuyor. 

Sunak'ın ekibi ise eski bakanın pusulada yer almak için gereken 100 vekillik desteği şimdiden topladığını iddia ediyor. 

Boris Johnson ise altı mevcut kabine üyesinin desteğini kazanmış durumda: Ben Wallace, Simon Clarke, Chris Heaton-Harris, Jacob Rees-Mogg, Alok Sharma ve Anne-Marie Trevelyan. Eski İçişleri bakanı Priti Patel'in ise kısa süre içinde Johnson'a desteğini açıklaması bekleniyor.

Johnson'a yakın isimler eski başbakanın rahatlıkla 100 milletvekilinin desteğini toplayarak pusulada yer alacağını; daha sonra da 150 bin Muhafazakar Partili arasında yapılacak oylamada favori olacağını belirtiyor.

Boris Johnson'a muhalif bazı isimler, eski başbakanın kazanması durumunda bazı milletvekillerinin partiden istifa edeceğini söyledi.

Henüz Johnson da Sunak da resmi olarak adaylığını açıklamazken, Muhafazakar Parti liderliğine aday olduğunu açıklayan ilk isim Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt oldu.