Dünya

Britanya'da Başbakan Johnson, çatırdayan iktidarını ayakta tutmaya çalışıyor: İstifa sayısı 16'ya yükseldi

İstifa edenler arasında 6 da bakan bulunuyor

06 Temmuz 2022 14:54

T24 Dış Haberler

Britanya'da Başbakan Boris Johnson makamını korumak için mücadele verse de, çevresindeki isimler teker teker eksilmeye devam ediyor. 

Ülkede yaşanan hükümet krizi sırasında bugün 4'ü bakan 6 isim daha istifa etti. Son 24 saatte gelen istifaların sayısı 16'ya yükseldi.

Aile ve Çocuk Bakanı Will Quince,  Eğitim Bakanı Robin Walker, Hazine Bakanı John Glen ve Adaletten Sorumlu Devlet Bakanı Victoria Atkins bugün sırasıyla görevi bıraktıklarını duyurdu. İstifa dalgasını Salı akşamı da Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in görevi bırakması tetikledi.

Quince, Twitter'dan yayımladığı istifa mektubunda, "Pazartesi sabahı açıklamaları destekleyip medyaya güvence verdikten sonra bu ifadelerin doğru olmadığının tespit edilmesinin ardından büyük üzüntü ve pişmanlıkla bu sabah istifamı Başbakan'a sundum"  ifadelerini kullandı. 

Quince, pazartesi günü Başbakan Boris Johnson'ın Muhafazakâr Parti’nin Parlamento’daki Grup Başkanı Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarından haberdar olmadığını iddia etmişti. Daha sonra bu söylemin doğru olmadığı, Johnson'ın iddiaları bildiği ortaya çıkmıştı. Salı günü Başbakan Johnson, Pincher hakkında üç sene önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etti.

Johnson'ın suçlamaları bildiği halde Pincher'ı ataması, hükümette çatlağa sebep oldu. Muhafazakar Parti, Covid kısıtlamaları sırasında Başbakanlık'ta verilen partilerin ortaya çıkması ve yükselen vergiler konusundaki anlaşmazlık sebebiyle zaten bölünmüş haldeydi. 

The Sun gazetesi, Britanyalı siyasetçinin Londra'daki bir özel kulüpte iki kadını taciz ettiğini haberleştirdikten sonra istifa etmişti.

Tüm istifalara rağmen Dışişleri Bakanı Liz Truss gibi bazı kritik isimler Johnson'a destek vermeye devam etti. Johnson'ın görevi bırakması durumunda koltuğunu alabileceği konuşulan isimler arasında Truss da bulunuyor. 

Mevcut kabine krizinin, Boris Johnson'ın Başbakanlığı bırakmak zorunda kalabileceği konuşuluyor. Bugün Britanya'da Muhafazakar Parti'ye yakın gazetelerde bile "Johnson için yolun sonunun göründüğüne" dair yorumlar yer aldı. The Times, Muhafazakâr Parti'de Johnson'ın artık toparlanamayacağı yönünde yaygın bir görüş olduğunu aktardı.