Dünya Basınında Bugün

Britanya'da aşırı sağcı şiddet, "İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirebilir", Paris'te fotofiniş | Dünya Basınında Bugün

05 Ağustos 2024 09:46

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Keir Starmer, ülkedeki aşırı sağcı, göçmen karşıtı eylemlere katılanları "haydutlar" diye nitelerken yaptıklarından "pişman olacaklarını" söyledi. Ülkede şiddet olayları yaygınlaşırken, kalabalık bir aşırı sağcı grup, Rotherdam'da sığınmacıların kaldığı bir oteli yakmaya çalıştı. New York Times, "İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu. Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın görevi bırakmasını talep eden hükümet karşıtı protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en az 90 kişi hayatını kaybetti.

5 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Starmer, eylemcileri uyardı: Pişman olacaksınız

Britanya Başbakanı Keir Starmer, ülkedeki aşırı sağcı, göçmen karşıtı eylemlere katılanları "haydutlar" diye nitelerken yaptıklarından "pişman olacaklarını" söyledi. 

Ülkede şiddet olayları yaygınlaşırken, kalabalık bir aşırı sağcı grup, Rotherdam'da sığınmacıların kaldığı bir oteli yakmaya çalıştı. 

Pazar günü 700 kadar kişi, Rotherdam'daki Holiday Inn Express önünde toplandı. Bazıları maskeli olan eylemciler, polisle arbede yaşadı. Bazı göstericilerin polis memurlarına tahta parçaları, şişeler ve sandalyeler attığı görüldü. Bir noktada polise yangın söndürücü sıkıldı. 

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında geçen Pazartesi günü üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından ülkenin birçok noktasında aşırı sağcı eylemler başlamıştı.


The Telegraph | Aşırı sağcılar eylemde Müslümanlarla çatıştı

Britanya'da şiddet olaylarının 6. gününde Müslüman karşı protestocularla aşırı sağcı eylemciler arasında kavgalar çıktı. Middlesbrough'da göçmenlerin evleri hedef alındı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde aynı şehirde bir grup Asyalının, gösterici olduğu düşünülen kişilere saldırdığı görüldü. Bolton'da "Allahu ekber" diye bağıran Müslümanlarla aşırı sağcılar kavga etti. 


The New York Times | İsrail saldırıları Hamas'ı güçlendirebilir

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinden sonra İsrail'in Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deyf'i öldürdüğünü açıkladığını hatırlatan New York Times, bu sırada Gazze'ye saldırıların sürdüğüne dikkati çekti. Gazete, mevcut durum Hamas için kötü dursa da grubun böyle krizlerden hep güçlenerek çıktığını söyledi. NYT'nin aktardığına göre analistler, suikastlarla İsrail'in "kısa dönemli zafer için uzun süreli stratejik başarıdan vazgeçtiğini" söylüyor. 


The Wall Street Journal | Lyles, 100 metrelik fotofinişte altını aldı

Paris 2024'te erkekler 100 metrede ABD'li Noah Lyles, binde 5 saniye farkla altın madalya kazandı. Lyles, 20 senedir 100 metrede altına ulaşan ilk ABD'li oldu. ABD'li Noah Lyles 9.79'luk derecesiyle altın madalyaya uzanırken, Jamaikalı Kishane Thompson aynı derecenin (9.79) binde 5 saniye farkıyla gümüş, ABD'li Fred Kerley 9.81'le bronz madalya elde etti.


Moscow Times | Zelenski, Ukrayna'nın ilk F-16'larını teslim aldığını söyledi 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, ülkenin ilk Amerikan yapımı F-16 savaş jetlerini teslim aldığını söyledi. 

Pazar günü ismi paylaşılmayan bir hava üssünde törene katılan Zelenski, "F-16'lar Ukrayna'da. Başardık" dedi. 

İki tarafında F-16'lar dururken açıklamada bulunan Zelenski, müttefiklerine bir zamanlar vermekten çekindikleri uçakları sonunda Ukrayna'ya sağladıkları için teşekkür etti. 


Al Jazeera | Protestocular Hasina'ya tekrar istifa çağrısı yaparken Bangladeş'teki protestolarda en az 90 kişi öldürüldü

Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina'nın görevi bırakmasını talep eden hükümet karşıtı protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en az 90 kişi hayatını kaybetti.