Dünya

Britanya Başbakanı Sunak: Elgin Mermerleri'ni Yunanistan'a geri verme planımız yok

13 Mart 2023 14:46

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Elgin Mermerleri'nin Yunanistan'a geri verilmesini önleyeceğine dair söz verdi; eserlerin hala ülkesi için kıymetli olduğunu söyledi.

Sunak, selefleri Liz Truss ve Boris Johnson'uın verdiği sözleri devam ettirerek, Britanya Müzesi'ndeki eserlerin orijinal ülkelerine döndürülmesine izin vermeyeceğini söyledi. 

Mermerlerin Atina'ya geri verilmesi için başlatılan kampanyanın ardından Yunan ve Britanyalı yetkililer arasında görüşmeler yapılsa da, Sunak Elgin Mermerleri'nin geri verilmesini önleyeceğini vurguladı.

"Birleşik Krallık jenerasyonlardır Elgin Mermerleri'ni koruyor" diyen Sunak, "Bizim galeri ve müzelerimizin giderlerini vergi mükellefleri karşılıyor, çünkü buralar bizim için çok kıymetli" dedi.

Sunak, "Dünyanın hazinelerini paylaşıyoruz ve dünya onları görmek için Birleşik Krallık'a geliyor. Britanya Müzesi'nin koleksiyonunu yasalar koruyor. Bunu değiştirmeye niyetimiz yok" dedi.

Mermerler, tartışmalı şekilde Lord Elgin tarafından Atina'daki Partenon'dan alındığı 1832 yılından bu yana Britanya Müzesi'nde sergileniyor. 

The Guardian'ın aktardığına göre Yunan bakanlar, müze yöneticisiyle bir yıldır gizli görüşmeleri sürdürdüklerini belirtmişti. 

Yunanistan, mermerlerin kalıcı olarak kendilerine geri verilmesi gerektiğini savunuyor.