Dünya

Brezilya’nın başkentinde geçici silah yasağı

Alınan karar yeni Devlet Başkanı Lula'nın göreve başlayacağı tarihe kadar geçerli

Brezilya’da Lula’nın göreve başlaması öncesi başkentte silah yasağı getirildi.

28 Aralık 2022 23:13

Brezilya, ülkenin yeni Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva’nın göreve başlayacağı 2 Ocak 2023 tarihine kadar başkent Brasilia’da ateşli silah ve mühimmat bulundurmayı geçici süreyle yasakladığını duyurdu.

Ülkenin Federal Yüksek Mahkemesi Lula da Silva’nın göreve başlamasına günler kala yeni bir karar aldı. Mahkeme Başkanı Alexandre de Moraes yaptığı açıklamada, 28 Aralık 2022 yerel saatle 18.00’den 2 Ocak 2023 gününe kadar başkent Brasilia genelinde ateşli silah ve mühimmat bulundurulmasının geçici süreyle yasaklandığını bildirdi. Yasağa, koleksiyoncular, avcılar ve atıcıların kayıtlı silahlarının da dahil olduğu belirtilirken, yasağa uymayanların ise yasa dışı silah bulundurma suçuyla tutuklanacağı belirtildi.

Moraes, yasağın başkanlık devir teslim töreni sırasında, Devlet Başkanı Lula ve yardımcısının yanı sıra katılımcıların güvenliğinin sağlanması amacıyla getirildiğini ifade etti.

Bolsonaro devir teslim törenine katılmayacak

Ülkede 30 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro ise görev süresinin biteceği 31 Aralık 2022 gününden önce Brezilya’dan ayrılarak ABD’ye gideceğini ve başkanlık devir teslim törenine katılmayacağını açıkladı.

Başkentteki uluslararası havaalanı yakınındaki bir yolda 24 Aralık’ta bombalı paket bulunmuştu. Bomba imha ekipleri, bombayı yaklaşık bir buçuk saat süren çalışma sonucu etkisiz hale getirmiş, pakette telle bağlı halde iki dinamit olduğu bildirilmişti.(İHA)