Dünya

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, kendi organize ettiği Amazonlar'daki yangın hakkındaki zirveye katılmayacak

03 Eylül 2019 12:36

T24 Dış haberler

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Amazon Ormanları'ndaki yangınlar hakkında yapılacak zirveye katılmayacağı açıklandı. 

Hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada Bolsonaro'nun zirveye sağlık sorunları nedeniyle katılmayacağını ifade etti. Açıklamaya göre aşırı sağcı Brezilya liderine doktorlar önümüzdeki hafta ameliyat olacağı için seyahat yasağı getirdi. Bolsonaro'nun ameliyattan sonra da 10 gün boyunca dinleneceği bildirildi. 

Brezilya hükümetinin Amazonlar'daki yangına karşı verdiği tepkiler birçok ülke tarafından tepki görmüştü. Bolsonaro bu tepkilerin ardından"Amazon'daki kriz ile onun paylaşan Latin Amerika ülkeleri ilgilenmeli" diyerek bir bölgesel zirve yapılması çağrısında bulunmuştu. 6 Eylül'de yapılması planlanan zirve ertelenecek mi yoksa Bolsonaro yerine başkası mı katılacak açıklanmadı. Bolsonaro daha önce de G7 ülkelerinin yapmayı planladığı 20 milyon Euroluk teklifi reddetmiş, ardından da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kendisinden özür dilemesi durumunda Amazonlar için yardım parasını alacağını söylemişti.

Öte yandan Bolsonaro ameliyatın ardından 24 Eylül'de yapılacak olan Birleşmiş Milletler zirvesine konuşma yapmak üzere katılacağını söyledi. Brezilya lideri, "Gerekirse BM'nin önüne tekerlekli sandalye veya sedye üzerinde çıkacağım. Çıkacağım çünkü Amazonlar hakkında konuşmak istiyorum" dedi. Bolsonaro'nun burada hükümetinin Amazonlar hakkındaki politikalarını savunması bekleniyor.