Dünya

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, görev süresinin dolmasına iki gün kala ABD'ye gitti

"Dönmeyi planlıyor mu bilinmiyor"

31 Aralık 2022 08:10

T24 Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, görevini Luiz Inácio “Lula” da Silva'ya devretmesine günler kala Brezilya'dan ayrılarak ABD'ye gitti. 

CNN Brasil'in haberine göre Bolsonaro cuma günü, danışmanları ve eşi Michelle Bolsonaro ile birlikte başkent Brazilya'daki hava üssünden bir Hava Kuvvetleri uçağına bindi.

Bolsonaro, "Bir uçuşum var, yakında döneceğim" dedi.

CNN'in aktardığına göre hükümet cuma günü, "yakında eski devlet başkanı olacak" Bolsonaro'ya beş memurun 1-30 Ocak 2023 tarihleri arasında ABD'nin Miami kentinde eşlik etmesi için kararname çıkardı. 

Bolsonaro, bu kararla birlikte Lula'nın pazar günü yemin ederek Devlet Başkanı olacağı törende yer almayacak. Haberde "Bolsonaro'nın dönüp dönmemeyi planladığı bilinmiyor" denildi.

Brezilya'nın aşırı sağcı lideri, görev süresi dolarken cuma günü internet üzerinden yaptığı veda konuşmasında, "Brezilya , 1 Ocak'ta sona ermeyecek. Bundan emin olabilirsiniz" dedi.

"Bugün elimizde siyaset hakkında daha fazlasını bilen kalabalıklar var" diyen Bolsonaro, "Sallantıda olduklarını biliyorlar. İyilik kazanacak. Brezilya'nın her yerinde liderlerimiz var. Yeni siyasetçiler veya seçilmiş siyasetçiler; hepsi fark yaratacak" ifadelerini kullandı.