Dünya

Brezilya'da Lula yemin etti, Bolsonaro devri resmen kapandı: "En kara dönemlerden birini geride bıraktık; kabus bitti"

02 Ocak 2023 07:35

T24 Dış Haberler

Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, görevi devralmak için yemin ederken ülkeyi selefi Jair Bolsonaro'nun sebep olduğu yıkımdan çıkaracağının sözünü verdi.

Başkent Brazilya'da devlet başkanlığı sarayı önündeki meydanda toplanan on binlere seslenen Lula, Bolsonaro'nun gidişiyle "Brezilya tarihinin en kötü dönemlerinden birinin" sona erdiğini ifade etti.

"Belirsizlik ve acıyla dolu, karanlık bir dönemden geçtik. Ancak bu kabus bitti" diyen solcu lider, sadece kendisine oy verenlerin değil, 215 milyon Brezilyalının tümünün Devlet Başkanı olacağını söyledi.

Lula, "Ülkemizin sürekli huzursuz bir halde olması kimsenin çıkarına olmaz. İki tane Brezilya yok. Biz tek bir halkız" dedi.

2003-2010 yılları arasında da devlet başkanlığı yapan Lula, "Brezilya halkına karşı işlenmiş en kötü suç" diye nitelendirdiği açlıktan söz ederken, "Kadınlar çocuklarını besleyecek yemek bulmak için çöpleri karıştırıyor. Tümü sokakta yaşayan aileler var" dedi.

Lula, Bolsonaro'nun ismini yemin töreni boyunca anmasa da politikalarının yarattığı ölümlere, ekonomik sıkıntılara ve Amazonlar'daki ormanların kaybolmasına vurgu yaptı.

Lula'nın yemin töreni için toplanan destekçileri, Bolsonaro hakkında imada bulunulduğu zamanlarda "af çıkmasın" diye tezahürat yaptı.