Dünya

Brezilya'da Kongre baskını nedeniyle başlatılan "darbe" soruşturmasına eski Devlet Başkanı Bolsonaro da dahil edildi

14 Ocak 2023 09:21

T24 Dış Haberler

Yüksek Mahkeme, "ülkenin yeni hükümetini devirme girişimi" ile ilgili açılan soruşturma kapsamında eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun da soruşturulacağını açıkladı.

Geçen pazar günü aşırı sağcı eski devlet başkanının destekçileri, ekimde yapılan seçimin hileli olduğunu savunarak başkent Brazilya'daki Kongre ve Yüksek Mahkeme binasıyla Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basmıştı.

The Guardian'ın aktardığına göre, baskının ardından Bolsonaro, sosyal medyada bir videoyla yanlış bilgiler paylaşarak Luiz Inácio Lula da Silva'nın seçim zaferini sorguladı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, Bolsonaro'nun daha sonra sildiği bu paylaşım nedeniyle başsavcılığın talebini kabul ederek Bolsonaro'yu baskın ile ilgili soruşturmaya dahil etti.

Televizyon kanalı Globo, soruşturmanın Bolsonaro'nun 8 Ocak baskınlarının, "arkasındaki beyinlerden biri olup olmadığını inceleyeceğini" Belirtti.

Bolsonaro'nun avukatı Frederick Wassef, eski devlet başkanının, "her türlü suç faaliyetine karşı durduğunu" ve "bir demokrasi savunucusu olduğunu" söyledi.

Bolsonaro'nun baskınla direkt bağlantısı olduğuna dair henüz bir kanıt bulunmasa da onun hükümetinde görev yapan eski adalet bakanı hakkında yakalama emri çıkarılması şüpheleri artırmıştı. 

Mevcut olarak ABD'de bulunan eski bakan Anderson Torres, "bir darbe planladığı" iddialarını yalanlamıştı.