Koronavirüs

"Brezilya'da 400 bin Covid-19 ölümü hükûmet doğru adımları atsaydı önlenebilirdi"

29 Haziran 2021 13:23

Brezilya’da Koronavirüs salgınının ölçeğini tespit eden araştırmayı yürüten epidemiyolojist Pedro Hallal, ülkede daha sıkı sosyal mesafe önlemi alında ve aşılama programı daha erken başlasa 400 bin Covid-19 kaynaklı ölümün önlenebileceğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Pelotas Federal Üniversitesi’nden Pedro Hallal, yaptığı çalışmalar sonucu, ülkedeki yaklaşık yarım milyon Covid-19 ölümünün yüzde 80’inin gerekli politikaların uygulanmasıyla önlenebilir olduğu sonucuna vardı.

Hallal, “Bu sayıların tüm sorumluluğu federal hükûmetin özellikle de Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun omzunda” dedi.

Hallal, Bolsonaro’nun Covid-19’u “hafif bir gribe” benzettiğini, hükûmetin maske zorunluluğu uygulamadığı ve aşılama programını geç başlattığını hatırlattı.

Geçen hafta parlamentonun hükûmetin Covid-19 salgınında attığı adımların incelendiği meclis soruşturmasıda ifade veren Hallal, Brezilya’da Covid-19 ölüm ortalamasının dünyanın kalanından dört kat fazla olduğunun altını çizdi.

Brezilya'da aşılama programı ocak ayının sonunda başlamış ancak hükûmet ilaç şirketleriyle anlaşmazlıkları sonucu çok sayıda kesinti yaşanmıştı.