Dünya

Brezilya Cumhurbaşkanı Bolsonaro'dan bütçe kesintisini protesto eden öğrencilere: Embesiller, suyun formülünü sorsan bilemezler

Brezilya'da 200'den fazla şehirde binlerce öğrenci ve eğitmen sokaklara çıktı

16 Mayıs 2019 11:14

Brezilya'da binlerce öğrenci ve eğitmen Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro hükümetinin temel eğitim ve yükseköğretimdeki bütçe kesintisi kararını protesto etmek için sokaklara döküldü. Adaylığını açıkladığı süreçten bu yana skandal söylemleriyle gündeme gelen Bolsonaro, eylemlere katılan öğrencilerin "embesil" olduğunu söyledi ve "Suyun formülünü sorarsanız bilmezler" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre Eğitim Bakanlığı'nın nisan ayında açıkladığı, temel eğitim ve yükseköğretimdeki elektrik, su ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gibi zorunlu olmayan harcamalardaki kesintiler ülkenin bütün eyaletlerinde, 200'den fazla şehirde öğrenciler ve öğretmenler tarafından protesto edildi.

Bolsonaro, ocak ayında göreve gelmesinden bu yana ilk kez gerçekleşen ve birçok üniversitede eğitime ara verilmesine neden olan protestolar hakkında ABD gezisinde konuştu.

Dallas Havaalanında gazetecilere açıklama yapan Bolsonaro, protestocu öğrencileri işaret ederek "Suyun formülünü sorarsanız bilmezler, hiçbir şey bilmezler. Onlar embesil ve kullanışlı salak, Brezilya’daki pek çok federal üniversitenin çekirdeğini oluşturan akıllı küçük bir azınlığın manevra kitlesi olarak kullanılıyorlar" dedi. Başkan, protestocuları 'ellerinde hiçbir şey olmayan militanlar' olarak değerlendirdi.

Bolsonaro ayrıca hükümetin kesinti yapmadığını da savundu.

Eğitim Bakanlığı, üniversitelerin toplam 49.6 milyar Brezilya Reali (12.4 milyar ABD doları) olan bütçesinin zorunlu olmayan harcamalar olarak adlandırılan kısmından 1.7 milyar (425 milyon ABD doları) kesintiye gitti. Bakanlık, yılın ikinci döneminde eğer vergi gelirleri artarsa kesilen paranın serbest bırakılabileceğini duyurdu.