Dünya

Johnson "isteyeceğime ölürüm" demişti; Brexit, Londra'nın talebiyle 31 Ocak'a kadar "esnek" olarak ertelendi

28 Ekim 2019 12:43

T24 Dış haberler

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın bütün girişimlerine rağmen anlaşmasız Brexit'in engellenmesi sonucunda Londra'nın Brüksel'e yaptığı erteleme başvurusu kabul edildi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 31 Ekim olan Brexit tarihinin "esnek olarak" 31 Ocak 2020'ye kadar ertelendiğini bildirdi.

Britanya dışında 27 üye ülke arasında yapılan görüşmeler sonucunda Londra'nın Brexit'i erteleme talebi kabul edildi.  

Tusk, anlaşmanın yazılı prosedür ile resmileştirildiğini bildirdi. AB liderlerinin kararı resmileştirmek için aıyrı bir görüşme gerçekleştirmesi gerekmeyecek.

The Guardian, bugün manşetine bahsi geçen anlaşmanın taslak belgelerini taşımıştı. Bu belgelere göre Britanya'ya 31 Ocak'a kadar süre tanınacak, ancak Londra'nın daha erken bir tarihte Brexit anlaşmasını onaylaması durumunda Brexit erken gerçekleştirilebilecek.

Johnson'ın Başbakanlık kampanyası ve '10 Numara'da geçirdiği sürede en büyük vaatlerinden biri Brexit'in 31 Ekim'de "ne olursa olsun, anlaşmalı veya anlaşmasız" gerçekleştirilmesiydi. Britanya lideri bir defasında, "Brexit'in ertelenmesini isteyeceğime bir çukurda ölmeyi tercih ederim" demişti.