Ekonomi

Halka arzlara yoğun katılımla borsadaki yatırımcı sayısı 7,7 milyonu aştı

Yatırımcı sayısındaki haftalık artış 400 binin üzerinde

25 Eylül 2023 12:05

Borsadaki yatırımcı sayısı, 22 Eylül itibarıyla 7,7 milyonu aştı.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi yatırımcı sayısı geçen hafta 400 bin kişiden fazla artarak 7 milyon 706 bin 168'e ulaştı. MKK verilerine göre borsadaki yatırımcı sayısı, 15 Eylül haftasında 7,3 milyon seviyesindeydi.

Pay senetlerinin piyasa değeri ise geçen hafta 10,12 trilyondan 10,44 trilyona yükseldi.

Verilere göre bakiyeli hesap sayısı 14,2 milyonun, bakiyeli yatırımcı sayısı ise 10,6 milyonun üzerinde bulunuyor.

MKK'de saklanan menkul değerlerin toplam değeri ise 12,47 trilyon lira seviyesinde.

Halka arzlar ile yatırımcı sayısı hızla artıyor

Borsadaki yatırımcısı sayısındaki artışta halka arzlara yoğun talebin etkisi büyük. Verilere göre, yeni yatırımcıların yarısından fazlasının portföyü 10 bin liranın altında bulunuyor. Reeder'ın halka arzında 4,2 milyon bireysel yatırımcının katılmasıyla yeni bir rekor kırılmıştı.

En son gerçekleşen halka arz olan Simit Sarayı'nın işletmecisi DMR Unlu Mamulleri'nden 2,9 milyon bireysel yatırımcı hisse almıştı.

Ağustos ve eylülde 13 halka arz

Borsadaki yatırımcı sayısı 13 halka arz gerçekleşen son 1,5 aylık dönemde yaklaşık 2 milyon kişi artmıştı.

Ağustos içerisinde İzdemir Enerji, Tatlıpınar Enerji, Ofis Yem Gıda, Baydöner Restoranları, Enerya Enerji, Kuzugrup Gayrimenkul ve ebebek halka arz olmuştu.

Eylül'de ise Tarkim Bitki, Gıpta Ofis Kırtasiye, Reeder Teknoloji, Hat-San Gemi, Adra Gayrimenkul ve DMR Unlu Mamulleri'nin halka arzı gerçekleşti. 

SPK'nın geçen hafta yayımlanan "Haftalık Bülteni"nde uzun süre sonra ilk kez yeni halka arz haberi duyurulmamıştı. Bu yıl 30'dan fazla halka arz gerçekleşirken, onay bekleyen 60 şirket daha bulunuyor.