Ekonomi

Borsa, Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı haberleriyle rekor kırıyor

Endeks, 7.700 puan seviyesini de aştı

10 Ağustos 2023 11:03

T24 Ekonomi Servisi

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, dün Londra ile swap kanallarının yeniden açılacağı yönündeki haberlerle gerçekleştirdiği yükselişi perşembe günü de sürdürüyor.

BIST 100, yüzde 2,1'in üzerinde yükselişle rekor seviye olan 7.764 puandan işlem görüyor. BIST 30 endeksi ise yüzde 2,40'lık değerlenme ile 8.458 puan seviyesinde bulunuyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,68 yükselişle rekor seviye olan 7.652 puandan başlamıştı.

Endeksler bazında bakıldığında ise yüzde 6'nın üzerinde yükselişle bankacılık endeksi ilk sırada yer alıyor. Ticaret endeksi yüzde 5'ye yakın günlük yükseliş gerçekleştirirken holding endeksi ise yüzde 2,26 yükseldi.

Swap piyasası açılıyor spekülasyonları ile borsa hızla yükseldi

Çarşamba günü banka endeksinin yüzde 8,7 oranında yükseliş gerçekleştirmesinde "swap piyasası açılacak" yönündeki haberlerin etkili olduğu belirtiliyor. Habertürk'e bilgi veren piyasa kaynakları, Londra’da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’dan hisse senedi almak için Türk lirası elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceğine dair kulis haberleri etkili olduğunu belirtti.

2018'de kısıtlanmıştı

Yurt dışı swap işlemlerine dair ilk kısıtlamalar 2018'de getirilmişti. BDDK kurdaki oynaklığı azaltma amacıyla 2018'de bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal öz kaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.

Daha sonra 2020'de koronavirüs önlemleri kapsamında bu kısıtlama önce yüzde 25'ten yüzde 10'a, daha sonra yüzde 10'dan yüzde 1'e çekildi. Böylece Londra'daki swap kanalı neredeyse tamamen kapatıldı.

"Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti"

İş Yatırım, swap piyasası haberleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Londra ile swap kanalının yeniden açılmasını ekonomide normalleşmenin ve Ankara’nın özgüveninin artmasının işareti olarak görürüz. Bankaların ekonomideki normalleşmeden en çok fayda sağlayacak sektör olduğu görüşüne katılıyoruz. Ancak Londra ile swap kanalının açılması ile banka değerlemeleri arasında doğrudan bir ilişki olmadığını belirtelim. Bu anlamda dün yaşanan %9 yükselişi aşırı bulduğumuzu belirtelim. Banka fiyatları hedef değerlemelerimize geldi. Ancak satış için acele etmiyoruz."

Çarşamba günkü yükseliş yüzde 2,5'in üzerindeydi

Dün banka hisseleri öncülüğünde alıcılı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,54 değer kazancıyla günü 7.600,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 7.644,59 puana taşıdı.