Dünya

Boris Johnson'ın Muhafazakâr Parti liderliği için güven oylaması yapılacak

Johnson'ın görevde kalabilmesi için en az 180 oy alması gerekiyor

06 Haziran 2022 11:04

Covid kapanmaları döneminde Downing Sokağı'nda verilen partilere katılan ve para cezası alan Britanya Başbakanı Boris Johnson için Muhafazakâr Parti liderliği konusunda güven oylaması yapılacak.

Başbakan Boris Johnson'ın Covid kurallarını ihlal ettiğinin ortaya çıkmasının ardından kendi partisi içinden de çok sayıda isim istifa etmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. 

Muhafazakâr Partili milletvekillerinin güven oylaması için verdiği dilekçelerin yeterli sayıya ulaşması sonucunda, Johnson'ın parti liderliği konusunda güven oylaması yapılacağı belirtildi.

Johnson oylamayı kaybederse istifa etmek zorunda.

Oylama gizli oy ve basit çoğunluk esasına göre yapılacak. Muhafazakar Parti'nin 359 milletvekilinin tümünün oylamaya katılması halinde, Johnson'ın görevde kalabilmesi için en az 180 oy alması gerekiyor.

Britanya'da Başbakanlık Ofisi'nin Covid salgınının ilk günlerinde ülkede tam kapanma uygulanırken partiler verdiği tespit edilmişti. Başbakan Boris Johnson, Covid kurallarını ihlal eden toplantılarda bulunduğuna ilişkin özür dilese de bunların "parti" olmadığını, iş etkinliği olduğunu savunmuştu. 

Ayrıntılar geliyor...