Dünya

Boris Johnson'ın eski danışmanından eleştiri: Salgının başında yapılanlar felaketti; tam kapanma zorunlu hâle geldi

23 Mayıs 2021 12:21

Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın danışmanı eski Dominic Cummings, Britanya'nın salgının başında Koronavirüs'le mücadele planının bir "felaket" olduğunu söyledi. Cummings, "Hükûmetin başta aldığı korkunç kararlar önlenebilir kapanma sürecine neden oldu" dedi.

Reuters'ın aktardığı habere göre, geçen yılın sonunda görevini bırakan Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın eski danışmanı Dominic Cummings, parlamentoya hükûmetin salgınla mücadele adımlarına dair ifade vermeden önce Twitter'dan eleştirel mesajlar yazdı. 

Cummings, "Eğer doğru hazırlıkları yapmış olsaydık, yetkili insanlar görevli olsaydı muhtemelen kapanma yaşanmazdı. Planın bir felaket olduğu, korkunç kararlar alındığı göz önünde bulundurulunca tam kapanmaya zorunlu hâle geldi" yazdı. 

"Sürü bağışıklığı yanlıştı"

Koronavirüs'ün ilk ortaya çıktığı günlerde sosyal mesafe önlemlerini uygulamaya koymayan Britanya'da salgının başından bu yana üç kere tam kapanma önlemi uygulandı. İlk aşama uygulanan sürü bağışıklığı kararıyla ilgili de tweet atan Cummings "Planımız yanlıştı, anlayınca değiştirdik" dedi. 

 
 Dominic Cummings, gelecek hafta parlamentonu alt kanadının Sağlık ve Sosyal Bakım Komitesi ile Bilim ve Teknoloji Komitesi'nin ortak soruşturmasına ifade verecek. 

Kariyeri boyunca birçok tartışmanın odağında yer alan Cummings, Mart ayında Koronavirüs salgını nedeniyle uygulamaya konulan kısıtlamalar sırasında yaptığı seyahatle ülkenin gündeminde yer almıştı.  Muhafazakâr Parti ve hükûmetin pek çok noktasında görev almış olan Cummings'in Britanya hükûmetinde görevde olduğu süreçte pek çok konuda söz sahibi olduğu biliniyor.