Dünya Basınında Bugün

Boris Johnson, COVID-19'un felaket olacağını zamanında fark etmediği için özür diledi; İsrail ordusu, Han Yunus'a girdi | Dünya Basınında Bugün

07 Aralık 2023 09:33

T24 Dış Haberler

Britanya Göçmenlik Bakanı Robert Jenrick, istifa etti. Jenrick'in istifasının ardından Muhafazakârlar yeni bir krize sürüklendi. Robert Jenrick, istifa mektubunda "İngiliz halkına göç konusunda sözler verip bunları tutmayan bir başka siyasetçi" olmaya hazır olmadığını söyledi. Boris Johnson, Covid-19'un Britanya için "tam bir felaket" olacağını zamanında fark edemediğini itiraf etti ve "acı, kayıp ve ıstırapları" için yaslı ailelerden özür diledi. ABD'de Cumhuriyetçi Parti, Ukrayna'ya Rus işgaline karşı savaşması için daha fazla fon sağlamaya hedefleyen acil harcama tasarısını engelleyerek karşılığında daha sıkı sınır kontrolü istedi. New York Times, bu kararın Biden'ın sene bitmeden müttefiklerinin savaş sandığını doldurma hedefini tehlikeye attığını ifade etti. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinden güneyine kaçanların sığındığı Han Yunus kentine girdi. Rusya devlet medyası, çarşamba günü Ukrayna'nın işgal altındaki Luhansk bölgesinde Kremlin yanlısı bir siyasetçinin arabasına yerleştirilen bombayla öldürüldüğünü bildirdi. 

The Guardian | Göçmenlik Bakanı Ruanda tasarısı yüzünden istifa etti; Muhafazakârlar kargaşa içinde

Britanya Başbakanı Rishi Sunak hükümeti dün gece, Başbakan'ın Ruanda sınır dışı politikasını kurtarmak için bir yasa tasarısı sunmasından birkaç saat sonra Göçmenlik Bakanı'nın istifa etmesiyle yeni bir krize sürüklendi. Robert Jenrick, yasanın hükümetin sığınmacıları Afrika'ya göndermesini engelleyen uluslararası yasaları geçersiz kılmasına izin vermediğinin ortaya çıkmasının ardından görevinden ayrıldı.


The Daily Telegraph | Başbakan "seçimleri kaybetme" uyarısı yaparken Göçmenlik Bakanı istifa etti

Robert Jenrick, istifa mektubunda "İngiliz halkına göç konusunda sözler verip bunları tutmayan bir başka siyasetçi" olmaya hazır olmadığını söyledi.

Jenrick'in istifası, eski İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın, kabineden ayrılan bakanların istedikleri takdirde milletvekillerine verebildikleri kişisel beyanatını, Sunak'ın göçmenlik yaklaşımını kamuoyu önünde eleştirmek için kullanmasının ardından geldi.


The Times | Johnson, Covid-19'un "mutlak felaketi" için üzgün

Boris Johnson, Covid-19'un Britanya için "tam bir felaket" olacağını zamanında fark edemediğini itiraf etti ve "acı, kayıp ve ıstırapları" için yaslı ailelerden özür diledi.

Covid soruşturmasında iki gün süren ifadelerin ilkinde eski Başbakan, hükümet üyelerinin tehlikeleri "büyük ölçüde hafife aldığını" ve yüz binlerce ölümü öngören bilimsel modellemeleri "hesaplayamadığını" kabul etti. Whitehall'un 2020'nin başlarında "alarm klaksonunu" çalmadığını ve danışmanların kendisine Covid'in "acil ve acil eylem gerektireceğini" söylemediğini söyleyerek bilim insanlarını ve yetkilileri suçladı.


New York Times | Cumhuriyetçi Parti, Ukrayna için bütçe sunan tasarıyı engelledi, Biden'a karşı çıktı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti, Ukrayna'ya Rus işgaline karşı savaşması için daha fazla fon sağlamaya hedefleyen acil harcama tasarısını engelleyerek karşılığında daha sıkı sınır kontrolü istedi. New York Times, bu kararın Biden'ın sene bitmeden müttefiklerinin savaş sandığını doldurma hedefini tehlikeye attığını ifade etti. Haberde ABD'de Ukrayna'ya desteğin Kiev'in karşı saldırısının hedeflerine ulaşamadığı ve Rusya'nın tekrar saldırıya geçtiği bir dönemde geldiğine dikkat çekildi. 


The Washington Post | İsrail ordusu, yerinden olanlar için eski güvenli bölgeye girdi

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinden güneyine kaçanların sığındığı Han Yunus kentine girdi. Şehre sığınanlar, Gazze'nin daha da güneyine kaçarak ellerindeki imkanlarla çadır kurdu. The Washington Post, İsrail'in Gazzelilerin sığınmasını söylediği Refah'ı da vurduğunun belirtildiğini aktardı. 


Moscow Times | Araba bombası, Luhansk'ta Kremlin yanlısı politikacıyı öldürdü

Rusya devlet medyası, çarşamba günü Ukrayna'nın işgal altındaki Luhansk bölgesinde Kremlin yanlısı bir siyasetçinin arabasına yerleştirilen bombayla öldürüldüğünü bildirdi. 

Luhansk'ta kurulan Moskova yanlısı ayrılıkçı yönetim, bunun Oleg Popov'a yönelik ikinci suikast girişimi olduğunu belirtti. 

Ayrılıkçı yönetim, Rusya yanlısı Luhansk bölgesel parlamentosunun üyesi olan Popov'un ölümünden Ukrayna'yı sorumlu tuttu.