Dünya

Boris Fırtınası Orta ve Doğu Avrupa’yı vurdu: Doğal afet durumu ilan edildi

Bölgenin son 30 yılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor

16 Eylül 2024 12:38

T24 Dış Haberler

Orta ve Doğu Avrupa, Boris Fırtınası’nın etkisine girdi. Şiddetli yağışlar büyük tahribata yol açarken Romanya’da 5, Çekya’da 4 kişi yaşamını yitirdi. Polonya hükumeti, ülkenin güneyinde etkili olan kasırga nedeniyle doğal afet durumu ilan etti. Avusturya da felaketten etkilenen ülkeler arasında.

Çekya’nın bazı bölgelerine 3 gün içinde 3 aylık yağışın düştüğü ve bu bölgelerde tahliye işlemlerine devam edildiği bildirildi. Ayrıca 10 binlerce kişi elektriksiz, telefonsuz ve internetsiz kaldı.

Romanya’da yüzlerce ev sular altında kalırken Avusturya’da bazı bölgeler felaket bölgesi olarak ilan edildi. Ayrıca ülkede birçok tren seferi iptal edildi ve Viyana’da metro hatlarının bir bölümü kapandı.

Son olarak, Polonya’da doğal afet durumu ilan edildi. Başbakan Donald Tusk, zararların tanzimi için Avrupa Birliği’nden maddi yardım talep edeceklerini duyurdu.

Boris Fırtınası neden bu kadar yıkıcı oldu?

Boris Fırtınası’nın Orta ve Doğu Avrupa'ya getirdiği yağış miktarının bu kadar yıkıcı olmasının sebeplerinden biri, kuzeyden gelen soğuk hava ile Akdeniz’in sıcak sularından çekilen nemin karşılaşması oldu. İkinci olarak, doğu ve batıdaki yüksek basınç alanları arasında sıkışan bir alçak basınç bölgesi oluştu ve bu da çok şiddetli yağışlara neden oldu. Uzmanlara göre, iklim değişikliği Avrupa’daki bu tür olayların olasılığını ve şiddetini artırıyor.