Yaşam

Borçları nedeniyle tahlillere 50 TL'lik sınırlama getiren Dicle Üniversitesi bekleme salonunu da kiraya verdi

20 Eylül 2019 15:23

Yaklaşık 180 milyon borcu olan Dicle Üniversitesi yönetimi, Diyarbakır’da 10 yıl önce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hasta yakınları için yapılan bekleme salonunu kiraya verdi.

Dicle Üniversitesi'nde ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2 haftadır ameliyat önlükleri alınamadığı iddia edilirken bazı tahlillere ise sınırlama getirildi. 50 TL’nin üstünde olan bazı tahliller yapılmıyor. 

Üniversite  yönetimi, Diyarbakır’da 10 yıl önce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hasta yakınları için yapılan bekleme salonunu kiraya verirken, bazı tahlillere ise sınırlama getirildi. 

Independent Türkçe'den Mehmet Demir'in haberine göre, ekonomik alanda kötü günler geçiren yönetim, bekleme salonlarından birini ihaleye çıkarttı. Yönetim, bekleme salonunu 751 bin TL’ye ihale etti. İhale işlemleri sürerken bekleme salonuna çay ve meşrubat satışı yapıldı. Süreç devam ederken, bekleme salonunun apar topar kantine çevrildi.

“Üniversiteye gelir sağlanacak”

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Dicle Üniversitesi Hastaneleri Genel Sekreteri Kenan Yakuboğlu, söz konusu yerin açık ihale ile kiralandığını belirterek, salonun üniversiteye gelir sağlayacağını vurguladı.

Yakuboğlu ihale sürecini şu sözlerle anlattı:

"Çevrede illegal çay ve sigara satışları yapılıyordu. Biz de bunların önüne geçmek için bekleme salonlarından birini kurumumuza gelir sağlaması için ihale ettik. İhale işlemleri sürüyor. Bu süre zarfında bekleme salonunda herhangi bir ürün satılmışsa gereğini yapacağız. Bekleme salonunu 3 yıllığına kiraya verdik. Yıllık 751 bin TL’ye kiraya verildi."

“Vatandaş kimsenin umurunda değil”

Özellikle çevre illerden gelen hasta yakınları ise duruma tepkili.

İsmini vermek isteyen bir hasta yakını, “Babam yaklaşık 10 gündür yoğun bakımda. Şırnak’tan geldiğimiz için gidecek yerimiz yok. Bu salonda kalıyoruz. Ancak salon iki günden bu yana kafeye dönüştürülmüş. Öğrendiğimiz kadarıyla üniversite yönetimi burayı kiraya vermiş. Herkes kendi derdinde, vatandaş kimsenin umurunda değil” şeklinde tepki gösterdi.

Ameliyat önlükleri başka hastaneden

Günde 5 bin kişiye hizmet veren Dicle Üniversitesindeki sıkıntılar bunlarla sınırlı değil. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle üniversite yönetimi 2 haftadan bu yana ameliyat önlüğü alamıyor.

İddiaya göre ameliyat önlükleri Gazi Yaşargil ve Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanelerinden temin ediliyor.

Üniversite yönetimi bazı tahlillere de sınırlama getirdi. 50 TL’nin üstünde olan bazı tahliller yapılmıyor. 

Sınırlı muayene 

Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, bazı tahlillerde yapılan sınırlamaya ilişkin Independent Türkçe'ye şu açıklamalarda bulundu:

"Devlet diyor ki; bir vatandaş en fazla 50 TL’lik muayene olabilir. Bu bizimle alakalı değil. Bize göre bu durum üniversite hastaneleri için geçerli olmamalı. Burası araştırma hastanesi, buraya başı ağrıyan gelmiyor, durumu daha ağır olan hastalar geliyor. Bir hastaya 50’nin üstünde ücret çıkarsa bu hastaneye yansıyor.”

Ameliyat önlüklerinin alınmadığı iddialarına da değinen Kadiroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Günde 40 kişi ameliyat oluyor. İhalelerden kaynaklı zaman zaman sıkıntı olabiliyor. Ancak biz hiçbir vatandaşımızı sıkıntıya sokmadan işlerimizi hallediyoruz. Şu an böyle bir durum söz konusu değil."

Borç iddialarına da değinen Kadiroğlu, “Dicle Üniversitesi'nin tek değil, birçok hastanenin borcu mevcut. Hastanemizin 160 milyon civarında borcu var” dedi. 

Haber hakkında Dicle Üniversitesi'nden cevap ve düzeltme

Dicle Üniversitesi'nin vatandaşları mağdur ettiği yönündeki haberin gerçeklerle ilgisi olmadığını ifade eden Dicle Üniversitesi şunları ifade etti:

"Yükseköğretim Kurumu ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol gereği iki kurum arasında ilaç ve tıbbi cihaz ile tıbbi malzeme alışverişi yapılması imza altına alınmıştır. Bu bağlamda, ihalesi yapılmış ve ancak sipariş temini firma tarafından geciken bir miktar ameliyat önlüğü tedbiren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden temin edilerek hiçbir ameliyatın aksamasına izin verilmemiştir. Bu itibarla hastalarımızın mağdur edilmesi söz konusu değildir.

Dicle Üniversitesi’nin böyle asılsız bir iddia ile suçlanmasını kamu vicdanı kabul etmemektedir. Bu asılsız iddia ve suçlamaları tamamen reddediyoruz. Üniversitemizi yıpratmaya yönelik bu yalan haber konusunda takdiri kamuoyu vicdanına bırakıyoruz”