Gündem

Bolu'daki otel yangınıyla ilgili yeni iddia: Personel yanan kızgın yağa su dökünce alevler büyümüş

27 Ocak 2025 11:05

Güncelleme: 27 Ocak 2025 11:13

T24 Haber Merkezi

78 kişinin öldüğü Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel yangınının, kahvaltı hazırlamak için mutfağa giden 4 kişilik ekibin, kızgın yağın tutuşmasının ardından alevlerin üzerine su atmasıyla çıktığı iddia edildi.

Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de, 21 Ocak'ta sabaha karşı çıkan yangında çoğu çocuk 78 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yangının ardından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında otelin sahibi Halit Ergül’ün de bulunduğu 26 kişi, gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 19’u ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmak’ suçlamasıyla tutuklandı.

T24'ün edindiği bilgiye göre, otelin tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıktı. İlk müdahale 1 saat 15 dakika sonra gerçekleşti, yangın 11 saatte söndürüldü. Elde edilen ilk bulgulara göre, yangın restorandaki mutfakta başladı. Bina içinde bulunan yangın merdiveni, yayılan dumanı bir baca görevi görerek üst katlara taşıdı. Ölümlerin çoğu karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandı. Ölenlerin arasında camdan atlayarak kurtulmaya çalışanlar da yer aldı.

Yanan kızgın yağa su atmışlar

Soruşturma kapsamında yangının nasıl başladığına ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. DHA'da yer alan ve şüphelilerin ifadelerine dayandırılan habere göre; aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Mehmet Gündüz, Yusuf Karahanlı ve Fidan Kurç, sabah kahvaltısını hazırlamak için mutfağa gitti. Hazırlıklar sırasında ızgara üzerindeki kızgın yağ alev aldı. İddiaya göre; paniğe kapılan mutfak çalışanlarının yanan kızgın yağın üzerine su atmaları, alevlerin büyümesine neden oldu. Izgaranın üzerindeki alanın bir anda alev almasıyla yangın, davlumbazın bulunduğu bacaya sıçradı. Mutfak çalışanları ise alevlerin kontrolden çıkmasının ardından korkuyla kendilerini dışarı attı. Mutfak kısmında başlayan yangın, kısa sürede yayılarak oteli sardı.

Soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında aşçı Faysal Yaver ile mutfak çalışanları Mehmet Gündüz, Yusuf Karahanlı ve Fidan Kurç da bulunuyor. 

Her aileden bir çocuk öldü: Türkiye'yi yasa boğan yangından ilk bulgular ne, ihmaller ne boyutta? | İçerideki yangın merdiveni baca gibi dumanı yaymış!

Bakan Tunç'tan Özel'in paylaştığı "Grand Kartal Otel yangını bilirkişi ön raporu"na itiraz: Korsan bir metin!

Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül ifadesinde, tüm suçu personel ve danışmanlarda buldu, topu Bakanlığa attı: Bakanlık son denetimi 15 Aralık’ta yaptı


T24 ÖZEL

Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya'da itfaiye aracı yok!

 Denetimsizlik faciasında sorumluluğun kimde olduğu belirsiz kaldı: Bakanlık ve belediye topu birbirine attı

Grand Kartal Otel, yangın eğitimini tamamlayamamış: Otelin sahibi, sertifikayı veren kurumda yönetim kurulu üyesi!

Yangın denetimi için başvuru yapan Grand Kartal Otel'in tahliye çıkışları, yangın alarmı ve duman kontrol sistemi yetersiz çıkmış!

Belediye AKP'li başkan yönetimindeyken, Grand Kartal Otel'e başvuru yaptığı gün uygun itfaiye raporu verilmiş

"Hiçbir bağlantımız yok” açıklaması yapmışlardı; Ticaret Sicili'ne göre Kartal Otel ile Grand Kartal Otel aynı ailenin yönetiminde!

 


Her yer küle dönmüş: Bolu'daki Grand Kartal Oteli yangınından fotoğraflar, facianın boyutunu gözler önüne serdi!

Kartalkaya'daki 5 otelden 4'ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal'ınki içeride!

Göz göre göre gelen facia; Grand Kartal Otel personeli anlattı: Düzgün yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor!

Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı

Fotoğraflar: AA