Dünya

Bolivya'da protestolar devam ediyor: Geçici hükûmet, Morales'i 'terör eylemleri gerçekleştirmek'le suçladı

23 Kasım 2019 08:51

T24 Dış haberler

Bolivya'da başında kendini devlet başkanı ilân eden senato başkan yardımcısı Jeanine Anez liderliğindeki geçici sağcı hükümet, ordu baskısıyla istifaya zorlanan Evo Morales'i terör eylemleri gerçekleştirmek ve halkı isyana teşvik etmekle suçladı.

The Guardian'ın aktardığına göre ülkenin yeni içişleri bakanı Arturo Murillo dünya yaptığı açıklamada savcılığa Morales'e soruşturma açma çağrısında bulundu. Ele geçirilen bir ses kaydında Morales'in başkentte hayatı durdurmak için yolların engellenmesiyle ilgili tavsiyeler verdiğinin duyulduğu iddia ediliyor.

10 Kasım'da ordunun baskısıyla istifa ettikten sonra Meksika'ya sığınan Morales'i yaptığı açıklamada bu ses kaydının "sahte" olduğunu ifade etti. Morales'in destekçileri büyük eylemlerle geçici hükümete baskı yapmaya devam ediyor.

Ulusal televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Bolivya Uyuşturucu Kaçakçılığı Karşıtı Konseyi'nden Leonardo Roca, yeni hükümete karşı yapılan protestoların uyuşturucu parasıyla finanse edildiğini iddia etti ancak hiçbir kanıt sunmadı. Roca, "Evo Morales uluslararası bir suçludur" dedi. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Página Siete'nin başyazısında da Morales'in Meksika'dan Bolivya'da protestoları yönettiği iddia edildi.

Morales'in ülkeyi terk etmesinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen solcu liderin destekçileri her gün sokaklara çıkmaya devam ediyor. Ülkenin ana kentlerine giden yollara kurulan engeller La Paz'a yemek ve akaryakıt ulaşmasını engelliyor.