Dünya

Bolivya'da muhalefet lideri, "terörizm" suçlamasıyla tutuklandı

Savcılık, kararın 2019'da eski devlet başkanı Evo Morales'in devrilmesiyle bağlantılı olduğunu belirtti

29 Aralık 2022 07:55

T24 Dış Haberler

Bolivya'da polis, muhalefet lideri Luis Fernando Camacho'yu "terörizm" suçlamalarıyla tutukladı.

Bolivya Başsavcılığı, 2020'de devlet başkanlığı yarışına giren ancak kaybeden Santa Cruz Valisi'nin tutuklandığını doğruladı.

Savcılık, kararın 2019'da eski devlet başkanı Evo Morales'in devrilmesiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Ekim ayında Camacho'yu terörle suçlayan bir gözaltı kararı yayımlanmış, ancak detay paylaşılmamıştı.

Camacho, gözaltına alındıktan sonra Santa Cruz kentinden La Paz'daki polis merkezine götürüldü.

Camacho, Morales'in görevi bırakıp ülkeden kaçmaya zorlanmasıyla ilgili olarak tutuklanan ikinci yüksek profilli siyasetçi oldu. Geçen sene de eski devlet başkanı Jeanine Anez, "darbe organize etmekten" suçlu bulunmuş ve tutuklanmıştı. 

Yerel medyada yayınlanan görüntülerde Camacho'nun camı kırılan bir araçtan indiği ve yolun kenarında kelepçelendiği görülüyor. Protestocular, Camacho'nun La Paz'a götürülmesini önlemek için havalimanında toplandı. 

Bolivia'da Camacho liderliğinde birkaç haftadır düzenlenen protestolar kapsamında yollar kapatılıyor ve ticaret önleniyordu. Eylemler, merkezi hükümetin nüfus sayımı yapmayı geciktirmesi nedeniyle başladı. Nüfus sayımı yapıldığında Santa Cruz'un La Paz'ı popülasyon olarak geçmesi; böylece hem daha çok vergi iadesi alması hem de Kongre'de daha fazla sandalyeye sahip olması bekleniyor.