Dünya

Bolivya'da Kongre, Morales'siz seçimin yolunu açtı

Morales destekçilerinin düzenlediği protestolarda güvenlik güçleriyle çatışma sebebiyle bir haftada 30 kişi hayatını kaybetti

24 Kasım 2019 07:47

T24 Dış haberler

Devlet Başkanı Evo Morales'in darbe sonucu istifa etmesiyle siyasi bir krizin içinde olan Bolivya'da Kongre'nin iki kanadı da Morales'in tartışmalı bir şekilde seçildiği 20 Ekim seçimini iptal edecek yasa tasarısını onayladı. Kongre aynı zamanda Morales olmadan bir seçime gitmenin yolunu açtı. 

Tasarıda iki dönem devlet başkanlığı yürüten bir kişinin tekrar seçime katılmasını engelleyen maddenin yer alması nedeniyle Morales, seçimlerde aday olamayacak

Bolivya'da başında kendini devlet başkanı ilân eden senato başkan yardımcısı Jeanine Anez liderliğindeki geçici sağcı hükümet, Kongre'nin 20 Ekim seçimini iptal etme ve Morales'siz seçime gitme tasarısını imzalayacağını duyurdu. 

TIKLAYIN- Bolivya’nın Morales’li yılları; umut, koltuk inadı, isyan ve darbe

Tasarının geçeceği günlerde Bolivya'da Morales destekçileri Anez ile görüşmek için protestolar düzenliyor. Protestoların başından beri güvenlik güçleri ve eylemciler arasındaki çatışmalarda 30 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin ana kentlerine giden yollara kurulan engeller La Paz'a yemek ve akaryakıt ulaşmasını engelliyor.