Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Harris, Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeye gidiyor

Pyongyang, ABD ve Güney Kore'nin deniz tatbikatlarının "çatışmayı tetiklediğini" söylemişti

28 Eylül 2022 07:54

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Kuzey ve Güney Kore arasındaki askerden arındırılmış tarafsız bölgeye ziyarette bulunacak.

The Guardian’da yer alan habere göre, ABD ve Güney Kore’nin beş yıl sonra ilk defa gerçekleştirdiği geniş çaplı deniz tatbikatları üzerine Pyongyang’ın “Çatışmayı tetikliyorlar” uyarısı gerilimi yükseltirken, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgeye  gidecek. 

Harris’in askerden arındırılmış tarafsız bölgeye güney tarafından ulaşacağı belirtildi. 

Bir Beyaz Saray yetkilisi ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada “Harris’in tarafsız bölgeye ziyareti, Kuzey Kore’nin tehditlerine karşı ABD’nin Güney Kore’nin yanında yer alma bağlılığını vurgulayacak” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2019 yılında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesinde, tarafsız bölgeye giderek sınır çizgisini geçmişti. 

Kuzey Kore, bir tanesi kıtalararası balistik füze olmak üzere bu yıl içinde çok sayıda silah testi gerçekleştirmiş, bölgede gerilim tırmanmıştı. ABD ve Güney Kore’den yetkililer son aylarda Pyongyang’ın yedinci nükleer silah testini gerçekleştirmek üzere olabileceğini söylemişti. Analistler, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un söz konusu test için 16 Ekim’de başlayacak Çin Komünist Parti ulusal kongresinin sonunu bekliyor olabileceğini söylüyor.