Gündem

Boğaziçi Üniversitesi mahkeme kararını tanımadı: Prof. Dr. Taner Bilgiç'e uzaklaştırma

13 Temmuz 2023 17:10

Akademisyenler, haftanın her iş günü "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" diyerek arkalarını rektörlük binasına döndüğü Boğaziçi Üniversitesi’nde Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyeliğinin Senato kararıyla sonlandırılmasına karşı açtığı davayı kazanan ve görevine iade edilen Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taner Bilgiç'e yeni bir engel çıkarıldı.

ÜYK üyeliğine dört yıllığına seçilen ve görev süresinin dolmasına yaklaşık iki buçuk yıl kala görevden uzaklaştırılan Bilgiç, mahkeme kararıyla görevine iade edilmişti ancak Bilgiç hakkında bu kez de üç ay süreyle görevden uzaklaştırma kararı verildi.

Uzaklaştırma kararına gerekçe olarak ise yaklaşık 15 ay önceki ÜYK toplantıları ile ilgili yeni açılan bir soruşturma gösterildi. Böylece Bilgiç'in ÜYK toplantılarına katılması yeniden engellenmiş oldu.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; kampüse girişi engellendiği için geçen haftaki diploma törenlerine katılamayan Prof. Dr. Bilgiç, öğrencileri ile görüşemiyor ve kurumsal e-posta adresini kullanamıyor. 

Ne olmuştu?

Üniversitenin işleyişine dair birçok önemli kararın alınmasından sorumlu Üniversite Yönetim Kurulu, rektör, dekanlar ve Senato tarafından gönderilen temsilcilerden oluşuyor. Prof. Dr. Bilgiç, ÜYK üyeliğine Senato tarafından dört yıllığına seçilmişti.

Üniversitenin atanmış yönetiminin üniversite dışından idareci pozisyonlarına getirdiği üyeler sayesinde oy çokluğunu sağladığı Senato, 11 Mayıs 2022 tarihindeki toplantısında Prof. Dr. Bilgiç’in üyeliğini görev süresinin dolmasına yaklaşık iki buçuk yıl olmasına rağmen sonlandırmıştı.

Üyeliğin sonlandırılmasına ilişkin yapılan başvuruyu inceleyen İstanbul 13’üncü İdare Mahkemesi 'Dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır' kararını vermişti. Her ne kadar üniversite yönetimi karara itiraz etse de mahkeme bu itirazı geçerli bulmamış ve Prof. Dr. Bilgiç görevine iade edilmişti. 

TIKLAYIN | Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün direnişin 911'inci günü

TIKLAYIN | Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden meslektaşları Can Candan için imzalı çağrı: Göreve iade edilsin