Gündem

Boğaziçi Üniversitesi davasında 14 öğrenciye 1'er yıl hapis cezası verildi

03 Şubat 2023 16:57

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemler sırasında, Rektör Naci İnci'nin makam arabasının çıkışının engellenmesiyle ilgili davada, 14 öğrenci hakkında ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca sanık Ersin Berke Gök'e 'Kamu malına zarar vermek' suçundan 1 yıl 6 ay, Eftelya Koyuncu'ya 'Kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret' suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. 

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıkları ve şikayetçiler katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşmaya CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu da izleyici olarak katıldı.  

Mahkeme bir sanık avukatının duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle salondan çıkarmak istemesi üzerine, gerginlik yaşandı. Bir sanık avukatı hakimin duruşma hakimiyetini ve tarafsızlığını sağlayamadığı gerekçesiyle dosyadan çekilmesini talep etti. Hakim bu talebin daha önceki duruşmalarda sunulduğunu ve reddedildiğini belirterek, aynı gerekçelerle bu talebi de reddettiğini bildirdi.

Hakim, salonda olan avukatlara 'Mütalaaya karşı savunma yapmak isteyen var mı?' diye sordu. Sanık avukatlarının sessiz kalması nedeniyle, 'Savunma haklarından vazgeçtikleri' değerlendirmesiyle karar açıklandı.

2 öğrenciye 2 yıl 6'şar aya kadar, 12 öğrenciye ise ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezası

Mahkeme tüm sanıklara 'Kamu görevlisine görevini yaptırmamak' suçundan beraat kararı verdi. Sanık Ersin Berke Gök'e 'Kamu malına zarar vermek'  suçundan 1 yıl 6 ay hapis, Eftelya Koyuncu'ya 'Kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret' suçundan 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Mahkeme tüm sanıklar için ise 'Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılma' ve 'Görevini yaptırmamak için direnme' suçlarından toplamda, ayrı ayrı 1'er yıl hapis cezasına hükmetti.  (DHA)

TIKLAYIN | Boğaziçi Üniversitesi davasında savcı mütalaasını açıkladı: 14 öğrenci için 3,5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istendi