Dünya

Boeing: MAX 8'ler ocak ayında tekrar uçmaya başlayabilir

Boeing'in ürettiği MAX 8'ler iki defa çakıldıktan sonra dünya çapında yere indirilmişti

12 Kasım 2019 08:43

T24 Dış haberler

Boeing, uçağın sisteminde yer alan teknik bir problem sebebiyle iki kez çakılıp 356 kişinin ölümüne sebep olduktan sonra dünya çapında yere indirilen MAX 8'lerin "yeni yazılımının güvenlik kontrollerinin" tamamlandığını ve uçakların önümüzdeki Ocak ayından itibaren tekrar uçabileceğini umut ettiklerini açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada ABD Federal Havacılık Kurulu'nun uçaklardaki yeni yazılımı Aralık ayında onaylamasının beklendiği açıklandı. Uçağın yazılımındaki 'stall'ı önleyen özellik uçakların burnunu otomatik olarak aşağı indiriyordu. Lion Air ve Etiyopya Havayolları kazalarına MCAS adı verilen bu sistemin sebep olduğu düşünülüyor.

Dünyanın en büyük uçak üreticisi, FAA'in uçakların tekrar uçmasına izin vermesiyle birlikte MAX 8'lerin sipariş veren havayollarına teslimatına başlanacağını duyurdu. T24'e konuşan Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, Boeing'in Seattle'daki merkezinde 12 tane THY'ye teslim edilmeyi bekleyen MAX 8 olduğunu, bu sayının 48'e ulaşmasını beklediğini söylemişti.

Boeing, bu planlamaya göre geliştirdikleri yeni eğitim programı için de son rötuşların yapıldığını bildirdi.