Kültür-Sanat

Bodrum Atölye Buluşmaları | 50 sanatçı, Bodrum’daki atölyelerinin kapısını sanatseverlere açıyor

“Tüm atölye ziyaretçilerinin belirttiği gibi, sanatçı ve sanatsever bir araya geldiğinde sanat daha anlamlı oluyor. Biz de bu hedefe ulaşmaya çalışıyoruz.”

Bahadır Baruter – Heykeltıraş

24 Haziran 2022 21:12

T24 Kültür Sanat

Sanatçıların atölyelerini izleyicilere açarak, sanat ve sanatseverler asında dolaysız ve aracısız bir ilişki kurmayı hedefleyen Bodrum Atölye Buluşmaları (BaB), bu yıl 28 Haziran – 3 Temmuz günleri arasında gerçekleşecek.

Buluşmalarda; sanatseverler atölyelerine gittikleri sanatçıları çalışırken izleyebilecek, yaratım sürecine katılarak sohbet edebilecek veya herhangi bir aracı olmadan eser satın alabilme imkânına sahip olacaklar.

ART Melek girişimi tarafından organize edilen, Bodrum Belediyesi’nin desteği ve
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın katkılarıyla gerçekleşecek Bodrum Atölye Buluşmaları’nda ücretsiz söyleşiler ve etkinlikler de olacak.

Muzaffer Akyol - Ressam
Devrim Erbil – Ressam

Daha anlamlı bir sanat

Bodrum Atölye Buluşmaları’nı gönüllülük esasıyla hayata geçiren ve kendilerine hayal ortakları diyen ART Melek ekibi (Zeynep Can, Senem Öncüler Çetin, Yasemin Aksoy ve Özgüray Önel) amaçlarının, “halkın sanat ve sanatçı ile yakın olması, sanatçının üretim sürecini öğrenme hevesinde olan herkese bu deneyimi yaşatmak ve Bodrum’un kültür sanat turizmini zenginleştirmek olduğunu” vurguluyorlar.

Dünyada yaygın olarak organize edilen atölye buluşmalarını Bodrum’da gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten hayal ortakları, organizasyonu şu ifadelerle özetlediler:

“Tüm atölye ziyaretçilerinin belirttiği gibi, sanatçı ve sanatsever bir araya geldiğinde, sanat daha anlamlı oluyor. Biz de bu hedefe ulaşmaya çalışıyoruz.”

Banu Birekcigil - Ressam

Datça’dan da sanatçılar geliyor

BaB günleri çerçevesinde Datçalı sanatçıların da Bodrum’da bir sergisi olacak. 12 Datçalı
sanatçının katıldığı serginin adı: Karşı Komşu.

BaB günleri içinde, yani 28 Haziran- 3 Temmuz arasında sanatseverlere açık olacak serginin yeri ise Osmanlı Tersanesi.

Ali Atmaca - Ressam

Ücretsiz etkinlikler ve söyleşiler

Bodrum yarımadasının farklı bölgelerindeki atölyelerde altı gün boyunca sürecek atölye gezileri dışında sanat eğitimleri, çocuklar için sanat organizasyonları, sanatçılarla birebir çalışma imkânı, söyleşiler gibi farklı etkinlikler de aynı günler içinde organize edilecek.

Sanatçılar, Bodrum Atölye Buluşmaları günleri boyunca çocuklar ve yetişkinler için ücretsiz etkinlikler de yapacak. Resim ve seramik dersleri, linol baskı atölyeleri, bitkilerle ecoprint çalışması, çocuklarla perspektif pratikleri, aileler için sembol tasarlama gibi kurs kimliğindeki dersler, sanatçılara ait atölyelerde gerçekleşecek.

Bu etkinliklere katılmak için önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Devrim Erbil, Mehmet Kutlu, Tevfik Karagözoğlu gibi duayen isimlerle söyleşiler yine aynı günler içinde halka açık etkinlikler arasında yer alıyor. Bu etkinliklerin tam listesine Bodrum Sanat Haritasından ulaşabilirsiniz.

Bodrum Sanat Haritası

Bodrum Atölye Buluşmaları’na katılan sanatçıların adreslerinin ve iletişim bilgilerinin yerleştirildiği Bodrum Sanat Haritası bu etkinliğin en önemli parçası.

Bu haritanın bir yüzünde illüstrasyon sanatçısı Kürşat Ünsal’ın Bodrum illüstrasyonu üzerinde sanatçıların yerleri numaralandırıldı. Diğer yüzeyinde de BaB’a açılan sanatçı atölyeleri, etkinlik ajandası, eş zamanlı sanat faaliyetleri ve Bodrum’un özel uğrak noktaları işaretlendi. Basılı olarak üretilen ve Bodrum’un her köşesine dağıtılan bu haritaları ücretsiz edinmek mümkün.

Sanatseverler haritaya bakarak 16.00 - 20.00 saatleri arasında kendilerine özel bir rota oluşturabilecek, mümkün olduğunca çok atölye gezip, beğendikleri sanat eserlerini aracısız, komisyonsuz satın alabilecekler.

İnşaatta açılış sergisi: Buluşma

Bodrum Atölye Buluşmaları açılış sergisi, Ortakent’te inşaat süreci devam eden Frame Bodrum isimli kültür ve sanat merkezinde olacak. Dev demir konstrüksiyon içindeki mekânın, tamamlandığında tiyatro ve sinema salonları, gösteri alanları, sanat galerisi, ofis köşeleri, kitaplığı ve kafesi, restoranı, amfiteatr formlu konser alanı gibi mekânlarıyla, Bodrum’un sanat haritasının merkezine yerleşmesi planlanıyor.

Henüz yapım aşamasındaki mekân; beton duvarları, açıkta bırakılmış inşaat demirleri, kum öbekleri ve mimarisiyle Bodrum Atölye Buluşmalar’nın hem açılışına hem de katılımcı sanatçıların eserlerinden bir seçkiye ev sahipliği yapacak.

28 Haziran Salı günü açılacak Buluşma isimli sergiye, ziyaretçiler sadece bir gün kabul edilecek.. Serginin bitmemiş bir binada yapılması ve sadece bir gün sürmesi, Bodrum’da daha önce yapılmamış bir etkinlik olarak vurgulanıyor.

BaB bülteninde, bu yıl atölyelerini açacak olan 50 sanatçı şöyle sıralandı:

1- Ahmet Hıdır

2- Tamer Şahinoğlu

3- Doğu Çankaya

4- İpek Çankaya

5- Aynur Ekmekçi

6- Aynur Somer

7- Ozy

8- Kadir Akorak

9- Aycan Yeniley

10- Başak Karafaki

11- Mustafa Altıntaş

12- Zehra Sargın

13- Ersin Tavukçu

14- Yasemin Erdin Tavukçu

15- Okan Dedeoğlu

16- Gökçe Çelikel

17- Hakan Ortaç

18- Mehmet Kutlu

19- Muzaffer Akyol

20- Devrim Erbil

21- Müfit Karzek

22- Züleyha Altıntaş

23- Hanefi Yeter

24- Tarık Kartal

25- Feyzan Alasya

26- Ufuk Girgiç

27- Zeynep Homan

28- Okan Ataç

29- Yüksel Yuko Sönmez

30- Ali Atmaca

31- Ayşen Karakaya

32- Bahadır Baruter

33- Banu Birecikligil

34- Ela Cindoruk

35- Fuat Özsezer

36- Setenay Özbek

37- Tovak İşlikleri

38- Tevfik Karagözoğlu

39- Emine Türk

40- İris Noyan Pala

41- Aydemir Atalay

42- Ender Güzey

43- Mustafa Canyurt

44- Neslihan Zabcı

45- Shahnaz Aghayeva

46- Behruz Kuul

47- Tao Ulusoy

48- Bağdagül Demirtürk

49- Ayşe Mesude Kumbasar

50- Elvan Erdin