Dünya

BM, Taliban'a kadınlara ve kız çocuklarına yönelik politikalarını tersine çevirmesini söyledi

"Hiçbir ülke nüfusunun yarısı olmadan ayakta kalamaz"

28 Aralık 2022 07:33

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'a Afganistan'daki kız çocukları ve kadınların haklarını hedef alan politikalarını geri çevirme çağrısı yaparak, ülkede insan hakları durumunun kötüye gittiğini vurguladı. BM'nin üst düzey yöneticileri, Güvenlik Konseyi'nin kararını destekleyen açıklamalarda bulundu.

Geçen sene ağustosta ülkenin kontrolünü ele geçiren Radikal İslamcı grup, son olarak kadınların hükümet dışı kuruluşlarda çalışmasını yasaklamış ve geçen haftalarda da kadın ve kız öğrencilerin artık üniversite ile ortaokula gidemeyeceğini açıklamıştı.

15 üyeli BMGK, bu durumun kendilerini, "derinden endişelendirdiğini" belirterek, "Afganistan'da kadınlara tam anlamıyla eşit ve anlamlı katılım sağlanması" çağrısında bulundu.

BMGK, Taliban'a, "okulları açma ve uygulanan politikaları terse çevirme çağrısı yaptı. Üyeler, uygulanan politikaların insan hakları ve temel özgürlüklerde meydana gelen "erozyonu" gösterdiğini ifade etti.

Afganistan'da milyonlarca kişinin sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken BMGK, kadınların bu kuruluşlarda çalışmasının yasaklanmasının faaliyetleri kötü etkileyeceğini vurguladı.

BMGK, uygulanan politikaların, "Taliban'ın hem Afganistan'a hem de dünyaya verdiği sözlerle uyuşmadığını" belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kadın ve kız çocuklarına getirilen kısıtlamaları, "insan hakları ihlalleri" diye nitelendirirken, Kabil'e geri adım atmaları için çağrı yaptı.

Taliban'ın uygulamalarının, "çok kötü" sonuçları olacağını belirten BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk da, "Hiçbir ülke nüfusunun yarısı dışarıda bırakılırken gelişemez; hatta sosyal ve ekonomik olarak hayatta kalamaz" dedi.