Roboski aileleri, Anayasa Mahkemesi dışında yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine yönelik Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’ne de başvurmuştu. BM'nin başvuru kapsamında hükümetten savunma yapması istendiği öğrenildi. Avukat Kerem Altıparmak, "İilk kez bir uluslararası mekanizma önünde hükümet esasa ilişkin savunma yapacak ve Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğine ilişkin görüşünü sunacak" dedi.
BM İnsan Hakları Komitesi, Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde 19'u çocuk 34 kişinin hava saldırısında hayatını kaybetmesine ilişkin Türkiye'den savunma istedi.
Avukat Kerem Altıparmak'ın aktardığında göre başvuru, kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildi .Altıparmak'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:
Roboski Katliamı'nın 13. yıldönümü: Ailelerin "yeni delillerle" başlattıkları hukuk mücadelesi hangi aşamada?
"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi Roboski aileleri tarafından yapılan başvuruda kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için başvuruyu hükümete bildirdi. Başvuru yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia ediyor.
Hatırlanacağı üzere daha önce AİHM esasa ilişkin savunmalar alınmadan usuli nedenlerle kabul edilemezlik kararı vermişti. Bu nedenle, ilk kez bir uluslararası mekanizma önünde hükümet esasa ilişkin savunma yapacak ve Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğine ilişkin görüşünü sunacak.
Ek bir süre istenmezse ve/veya bu ek süre verilmezse hükümetin cevaplarını sunmak için 6 aylık bir süresi var. Daha sonra hükümetin görüşlerine başvurucular cevaplarını verecek, ihlal bulunması halinde giderimde ne talep ettiklerini bildirecekler.
Bu arada AYM'de de derdest olan bir Roboski başvurusu olduğunu hatırlatalım. Roboski davası Türkiye'nin adalet ve hakikat arayışında çok önemli bir sembol. Türkiye'de ve/veya uluslararası mekanizmalarda bu hakikati aramak bizler için de ağır bir ödev."