Dünya

BM: Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırmaya odaklanıyoruz

04 Eylül 2023 20:54

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin canlandırılmasına odaklandıklarını belirtti.

AA'da yer alan habere göre Laerke, Karadeniz Tahıl Girişimi dışında alternatif seçeneklere ilişkin sorusunu yazılı yanıtladı.

Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırmaya odaklandıklarını belirten Laerke, şunları kaydetti:

"Karadeniz Girişimi'ne geri dönüşün, hem Rusya Federasyonu'ndan hem de Ukrayna'dan milyonlarca ton tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştıracağına, pazarları rahatlatacağına ve Karadeniz'deki deniz güvenliğini artıracağına inanıyoruz."

Erdoğan: Üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak varız

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rus liderin gelişmemiş ülkelere 1 milyon ton tahıl göndermek için lojistik çalışmalar yaptığını söylediğini aktardı. Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Soçi kentinde yapılan görüşmelerden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Putin ve Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin geleceğine dair açıklamalarda bulundu. İki lider arasındaki görüşme 3 saat sürdü.

TIKLAYIN - Erdoğan: Putin 'Fakir ülkelere 1 milyon ton tahılı göndermek için lojistik çalışmalar yaptık' dedi; biz de 'Üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak varız' dedik

Putin, Rusya'nın 17 Temmuz'da çıktığı Tahıl Anlaşması'na şartlarına uyulması durumunda döneceklerini bir kez daha vurguladı. Anlaşma kapsamında Rusya'ya yönelik taahhütlerin yerine getirilmediğini savunmaya devam eden Putin, "Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan da, "Tahıl sevkiyatı konusunda BM ile önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Putin: Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz

Putin, "Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Karadeniz Tahıl Girişimi

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.