Dünya

BM: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, şu ana kadar belirlenenin iki katına çıkabilir

"Şu anda göçük altında kaç kişi olduğunu söylemek kolay değil"

11 Şubat 2023 17:31

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriye'de ölü sayısının şu anda belirlenen sayının iki katından fazla olabileceğini söyledi. 

Depremden etkilenen illerden olan Adana'da Sky News'a konuşan Griffiths, "Şu anda göçük altında kaç kişi olduğunu söylemek kolay değil, ama iki katına veya daha fazlasına çıkacağına eminim" dedi.

"Korkunç... Doğa çok sert bir şekilde karşılık veriyor" diyen Griffiths, "Şoke edici bir durum. Bu enkaz yığınının altında hala canlı insanlar var.." ifadelerini kullandı.

BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths, "Türkiye'deki deprem bölgede son 100 yıl içinde yaşanan en kötü olay." ifadelerini kullandı.

Griffiths, "Aslında daha ölüleri saymaya başlamadık bile" derken, "Arama kurtarma sürecinin ne zaman durduracağına karar vermek çok zor" diye konuştu. Normalde arama kurtarma çalışmalarında "altın sürenin" 72 saat olduğunu söyleyen Griffiths, hala göçük altından canlı insanlar çıkarıldığına dikkat çekti. 

Depremden sonra bölgeye ilk müdahalede geç kalındığı yorumları hakkında da değerlendirmede bulunan BM yetkilisi, "Benim tecrübelerime göre ilk etapta insanlar hep hayal kırıklığına uğrar" ifadelerini kullandı.

Griffiths, Türkiye'nin depreme tepkisini "olağandışı" olarak nitelendirdi ve arama kurtarma ekiplerinin cesaretini kutladı.

Griffiths, dünyanın depremzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını unutmaması gerektiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saat 17.00'de yaptığı açıklamada, depremlerde 21 bin 848 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 104 kişinin yaralı olarak kurtulduğunu bildirdi.