Dünya
Deutsche Welle

BM: Akdeniz'de 3800 sığınmacı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler, 2016 yılı başından bu yana Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısında rekor seviyeye ulaşıldığını açıkladı.

27 Ekim 2016 14:11

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2016 yılının henüz tamamlanmamış olmasına karşın Akdeniz'de boğularak can veren sığınmacıların sayısında rekor sayıya ulaşıldığını açıkladı. Cenevre'de yapılan açıklamada, yılın başından bu yana Akdeniz sularında en az 3 bin 800 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklanan verilere göre, 2016 yılı henüz tamamlanmadığı halde 2015 yılına göre daha fazla ölüm ve kayıp vakası yaşandı. 2015 yılında Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 771 olduğuna dikkat çekildi.

2015 yılında Akdeniz üzerinden 1 milyonu aşkın insanın Avrupa'ya ulaştığı, bu yılın başından bu yana ise sayının 330 bine indiği aktarıldı. Sayının geçen yıla oranla düşük olmasının ise Türkiye ile AB arasında Mart ayında varılan mülteci anlaşmasıyla bağlantılı olduğu belirtildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği açıklamasında, deniz yolculuğunun en tehlikeli etabının Libya ile İtalya arasında olduğu belirtildi. Örgüte göre bu rota üzerinde her 47 sığınmacıdan biri hayatını kaybediyor. Türkiye’den Yunanistan’a doğru olan daha kısa rota üzerinde ise her 88 sığınmacıdan birinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de salı günü Libya açıklarındaki bir sığınmacı teknesinde yakıt buharını solumak zorunda kalan 25 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgüt, Alman yardım örgütü Sea Watch ile birlikte Bourbon Argos kurtarma gemileriyle iki teknedeki 246 sığınmacıyı kurtarabildiklerini kaydetti.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/AFP/GA/BK

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle